Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
19 C
Athens

ΕΦΚΑ: Ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα ασθενείας – Ποιους ασφαλισμένους αφορά

Απλοποιείται η διαδικασία χορήγησης επιδόματος ασθενείας, με την ενεργοποίηση από τον ΕΦΚΑ ειδικής πλατφόρμας υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων. Δικαίωμα χρήσης της πλατφόρμας έχουν οι ασφαλισμένοι ειδικών κατηγοριών του τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και οι ασφαλισμένοι του τ.ΤΑΥΤΕΚΩ που υπάγονται στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ. Στην ίδια πλατφόρμα μπορούν να υποβάλλονται και δηλώσεις ατυχήματος από ασφαλισμένους του τ. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, τ. ΤΑΞΥ και τ. ΟΑΕΕ του e-ΕΦΚΑ.

Η ηλεκτρονική αίτηση υποβάλλεται εντός προθεσμίας οκτώ μηνών από την αναγγελία ασθένειας ή ατυχήματος, στην ηλεκτρονική υπηρεσία www.efka.gov.gr/el.

Έως την έναρξη του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών του e-ΕΦΚΑ ισχύουν οι Κανονισμοί Παροχών των ενταχθέντων φορέων στον e-ΕΦΚΑ.

Η διαδικασία

Για την ηλεκτρονική υποβολή των προαναφερομένων αιτημάτων πρέπει προηγουμένως ο ασφαλισμένος να αυθεντικοποιηθεί με τη χρήση των κωδικών taxisnet.

Με την υποβολή της αίτησης δηλώνεται ο ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου, καταχωρείται η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και ο ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργεί στην Ελλάδα. Στη συνέχεια επιλέγεται κατά περίπτωση ο ασφαλιστικός φορέας στον οποίο υπάγεται ο ασφαλισμένος και η ειδική κατηγορία στην οποία ανήκει ο ασφαλισμένος του τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (επιδοτούμενος άνεργος του ΔΥΠΑ (π.ΟΑΕΔ), στρατεύσιμος, οικοδομοτεχνίτης, αυτοτελώς απασχολούμενος).

Εν συνεχεία, καταχωρείται ο κωδικός γνωμάτευσης και γίνεται ηλεκτρονική άντληση των στοιχείων της γνωμάτευσης ή καταχωρείται χειρόγραφα και επισυνάπτεται η γνωμάτευση (στις περιπτώσεις κρατικών νοσοκομείων). Εάν έχει πραγματοποιηθεί νοσηλεία, επιλέγεται η σχετική ένδειξη, ενεργοποιούνται τα πεδία που αφορούν στη νοσηλεία, γίνεται η διασύνδεση με το WS του ΕΟΠΥΥ και επισυνάπτεται το δικαιολογητικό που αφορά στη νοσηλεία.

Ειδικότερα, οι ασφαλισμένοι υπαγόμενοι στην ασφάλιση του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ καλούνται να επιλέξουν τον φορέα απασχόλησής τους. Κατά τα λοιπά, η αίτηση χορήγησης επιδόματος ασθενείας υποβάλλεται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας.

Για τους ασφαλισμένους του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τ. ΤΑΞΥ προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος λόγω ατυχήματος (εργατικό και εκτός εργασίας). Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος έχει επιλέξει είδος Παροχής Ασθένεια, αλλά στην ηλεκτρονική γνωμάτευση που έχει καταχωρήσει σύμφωνα με την διαδικασία που περιγράφεται ανωτέρω υπάρχει η ένδειξη Ατύχημα, τότε εμφανίζεται μήνυμα ότι «η παρούσα γνωμάτευση αφορά σε Ατύχημα και το είδος παροχής της αίτησης δεν είναι Ατύχημα» και καλείται να επιλέξει το σωστό είδος Παροχής -> Ατύχημα. Στη συνέχεια γίνεται αναζήτηση και άντληση της ηλεκτρονικής γνωμάτευσης, στην οποία το αρμόδιο υγειονομικό όργανο έχει τσεκάρει το πεδίο Ατύχημα ή γίνεται καταχώρηση χειρόγραφης γνωμάτευσης Κρατικών Νοσοκομείων και συμπλήρωση των ζητούμενων πεδίων από τον/την ίδιο/α ασφαλισμένο.

Ακολούθως, συμπληρώνονται τα στοιχεία του Ατυχήματος (Δήλωση Ατυχήματος) και επισυνάπτονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Τέλος, γίνεται επιβεβαίωση των καταχωρούμενων στοιχείων της αίτησης και υποβάλλεται η αίτηση.

Στους ασφαλισμένους του τ. ΟΑΕΕ χορηγείται μόνο επίδομα λόγω εργατικού ατυχήματος, επιλέγοντας υποχρεωτικά στο είδος παροχής την ένδειξη Ατύχημα και στη συνέχεια ο ασφαλισμένος καλείται να συμπληρώσει τα απαιτούμενα πεδία επισυνάπτοντας τα δικαιολογητικά.

Επισημαίνεται ότι για τους ασφαλισμένους και για τον εργοδότη έχουν αναρτηθεί εγχειρίδια χρήσης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Χορήγησης Επιδόματος Ασθενείας/Ατυχήματος στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies) επιλογή Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες -> Μισθωτοί, Ελεύθεροι Επαγγελματίες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ