Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
20.9 C
Athens

ΕΦΚΑ: Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

Θετική απόκριση έχει ως τώρα η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης  Ασθένειας (ΕΚΑΑ), που εκδίδει ο ΕΦΚΑ, καθώς το 2022 ανήλθαν σε 345.829 εκείνοι που την αξιοποίησαν για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ανάλογη πορεία διαγράφεται και για το τρέχον έτος καθώς έως τώρα έχουν υπερβεί τις 300.000 όσοι έχουν κάνει χρήση αυτής της παροχής.

Αφορά όσους διαθέτουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα και στις καλυπτόμενες παροχές, περιλαμβάνονται ακόμα και εκείνες που σχετίζονται με χρόνιες ή προϋπάρχουσες ασθένειες, αλλά και όσες αφορούν σε εγκυμοσύνη και τοκετό.

Η ΕΚΑΑ δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση, ούτε καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη ή δαπάνες, όπως το αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής στη χώρα προέλευσης ή την απώλεια/κλοπή περιουσιακών στοιχείων. Ομοίως, δεν καλύπτει τις δαπάνες στην περίπτωση που οι ασφαλισμένοι ταξιδεύουν ειδικά για να λάβουν ιατρική περίθαλψη.

Πρόκειται για μία κάρτα που χορηγείται δωρεάν και αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για τους ασφαλισμένους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ελβετία και Βρετανία.

Ωστόσο,  για την έκδοση της ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης ασθενείας είναι υποχρεωμένοι να μεριμνήσουν και οι φοιτητές που θα πραγματοποιήσουν τις σπουδές ή την πρακτική τους άσκηση στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος Erasmus.

Η ΕΚΑΑ έχει μέγιστη διάρκεια ενός έτους από την έκδοσή της και δεν περιέχει ιατρικά δεδομένα. Τα μόνα προσωπικά στοιχεία που αναγράφονται στην ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθενείας είναι το ονοματεπώνυμο του κατόχου, ο προσωπικός αριθμός ταυτότητας και η ημερομηνία γέννησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ