Τι και αν η διαδικασία πιστοποίησης για δικηγόρους και για λογιστές ως προς την ένταξή τους στην απονομή των συντάξεων, κατέληξε σε πρωτοφανές φιάσκο; Στον ΕΦΚΑ δεν πτοήθηκαν από το γεγονός πως πιστοποιήθηκαν μόλις 179 από τους 1.200 επαγγελματίες που είχαν εκφράσει την σχετική επιθυμία. Η διοίκηση του Φορέα, θέλοντας να βελτιωθεί η αρχική, «θολή» εικόνα, αποφάσισε την ερχόμενη Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου, να ξεκινήσει ο 2ος κύκλος εκπαίδευσης 1.200 επιπλέον λογιστών και δικηγόρων. Ένα μήνα μετά, στις 15 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις τόσο εκείνων του 2ου κύκλου όσο και εκείνων του 1ου κύκλου που δεν κατάφεραν να συμμετάσχουν στις χθεσινές εξετάσεις,
Επιπλέον, επίκειται η ενεργοποίηση της πλατφόρμας για την υποβολή και νέων αιτήσεων από δικηγόρους και λογιστές.
Πάντως, αντιπολίτευση και συνδικάτα έχουν εξαπολύσει «πυρ ομαδόν για το κάζο. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έκανε λόγο για «φιάσκο και για συνεχή εμπαιγμό των συνταξιούχων». Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι οι εκκρεμείς συντάξεις ξεπερνούν συνολικά τις 360.000 και ζήτησε από τον νυν υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, να απολογηθεί στους συνταξιούχους «για το συνεχιζόμενο δράμα των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων».
Η ΑΔΕΔΥ χαρακτήρισε «άνθρακες το θησαυρό» και ζήτησε από το αρμόδιο υπουργείο να καταργήσει την σχετική ρύθμιση. Αντί δικηγόρων και λογιστών πρότεινε να στελεχωθούν τα τμήματα απονομής των συντάξεων με μόνιμο προσωπικό και να γίνουν οι αγορές του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού στον ΕΦΚΑ, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.
Η ΠΟΣΕ ΙΚΑ εστιάζει την κριτική της στο γεγονός ότι από τους 1.200 δικηγόρους και λογιστές που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία επιμόρφωσης, μόλις το 15%, δηλαδή 179, κατάφεραν να πιστοποιηθούν. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, το εγχείρημα της εμπλοκής των δικηγόρων και των λογιστών στην απονομή των συντάξεων «έμεινε μετεξεταστέο».
Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΕΝΔΙΣΥ που ζητάει από τον κ. Χατζηδάκη να αξιοποιήσει τους 683 συμβασιούχους που εργάζονταν στον ΕΦΚΑ έως τον περασμένο Ιανουάριο. Το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων εκτιμά ότι οι δικηγόροι και οι λογιστές θα μπορούν να διεκπεραιώσουν μόλις το 17% των εκκρεμών αιτήσεων, που θεωρούνται οι πιο βατές.