Στα επίπεδα των 14.000 έχουν υποχωρήσει τα εκκρεμή εφάπαξ που επιδιώκει τους επόμενους μήνες να απονείμει ο ΕΦΚΑ, σε μια προσπάθεια απεμπλοκής από άλλη μία μακρόχρονη ταλαιπωρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα στοιχεία του Οκτωβρίου δείχνουν ότι έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 4.000 τα εκκρεμή εφάπαξ για το δημόσιο τομέα, με το ρυθμό απονομής να έχει επιταχυνθεί αισθητά από το Πάσχα και μετά. Την ίδια στιγμή τα αντίστοιχα εφάπαξ που ακόμα δεν έχουν απονεμηθεί και προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, υπερβαίνουν τα 10.000, με ρυθμό απεμπλοκής σχετικά πιο αργό.
Η πορεία στο δημόσιο έχει επιταχυνθεί σημαντικά, από το γεγονός ότι ανάλογη είναι και η απονομή των συντάξεων. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι τον Σεπτέμβριο, από το σύνολο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν (κυρίως από δάσκαλους και καθηγητές) για συνταξιοδότηση, το 86% ολοκληρώθηκε! Αιτία αυτής της επιτάχυνσης είναι ότι εφαρμόζεται με επιτυχία το μοντέλο του ηλεκτρονικού Δελτίου Ατομικής Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ), με συνέπεια να μπορούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα να ελέγχουν και να επικυρώνουν τον ακριβή χρόνο ασφάλισης και έτσι να ολοκληρώνεται άμεσα η σχετική διαδικασία. Ως αποτέλεσμα αυτής της απεμπλοκής είναι να επιτυγχάνεται σε αυτές τις περιπτώσεις ανάλογη ταχύτητα τόσο στην απονομή της επικουρικής σύνταξης, όσο και του εφάπαξ. Δεν είναι τυχαίο ότι, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Φορέας, δείχνουν πως η απονομή των συντάξεων, στο δημόσιο τομέα, μπορεί να πραγματοποιείται ακόμα και εντός διμήνου από την υποβολή της σχετικής αίτησης. Πάντως, η προθεσμία που δίνει πια η νομοθεσία είναι τρείς μήνες για να εκδοθεί η επικουρική σύνταξη, μετά την απαραίτητη έκδοση της κύριας και έξι μήνες για την απονομή του εφάπαξ.
Αξίζει να επισημανθεί ότι από την αρχή του έτους, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, έχουν απονεμηθεί 36.000 εφάπαξ, με το συνολικό κόστος να υπερβαίνει τα 720 εκατ. ευρώ.
Όμως, το σύνολο των αιτήσεων που βρίσκονται σε αναμονή βρίσκεται στα επίπεδα των 25.000, από τις οποίες οι 14.000 έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή έχουν χρονικό διάστημα καθυστέρησης μεγαλύτερο των 90 ημερών και έτσι η έκδοσή τους έχει τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα.
Σε κάθε περίπτωση, όπου υπάρχουν αιτήσεις απονομής σύνταξης με διαδοχική ασφάλιση ή με πρόβλημα στα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν, οι καθυστερήσεις δύσκολα θα ξεπερνιούνται. Αντίστοιχα, θα προκύπτουν καθυστερήσεις και στο σκέλος της απονομής των εφάπαξ, που έτσι και αλλιώς έπονται των συντάξεων.
Αξίζει να τονιστεί ότι η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ, έχει ως αποτέλεσμα όσο μειώνεται ο χρόνος ασφάλισης με το παλιό καθεστώς (προ του 2013), να μειώνεται και το τελικό ποσό του δικαιούχου. Το πρώτο σκέλος του εφάπαξ, αφορά τα έτη ασφάλισης, πριν από το 2013, όπου το ποσό που προκύπτει προέρχεται από το 60% των αποδοχών του ασφαλισμένου κατά την τελευταία πενταετία εκείνης της περιόδου αναφοράς (2009 – 2013). Για τα έτη ασφάλισης από το 2014 και μετά, το ποσό του εφάπαξ προκύπτει από τις εισφορές που καταβλήθηκαν από το δικαιούχο.
Έτσι, κατά μέσο όρο το εφάπαξ στο Δημόσιο κυμαίνεται στα επίπεδα των 22.900 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη παροχή στον ιδιωτικό τομέα έχει υποχωρήσει στα 15.800 ευρώ.