Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15.2 C
Athens

Ωμός εκβιασμός! Εργοδότες χορηγούν άδεια άνευ αποδοχών σε εργαζόμενους, υπό την απειλή της απόλυσης

Σε έναν ιδιότυπο, όσο και ξεκάθαρο εκβιασμό, έχουν επιδοθεί τον τελευταίο μήνα, ορισμένοι εργοδότες: Θέλοντας να αποφύγουν να καταβάλλουν το μισθό, όπως είναι υποχρεωμένοι, πιέζουν τους εργαζόμενους να πάρουν κανονική άδεια ή (ακόμα χειρότερα) να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών. Τα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, έχουν καταγραφεί στους κλάδους της καθαριότητας και της φύλαξης.

Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό, οι εργαζόμενοι πιέζονται να χάσουν μέρος της αδείας τους ή ακόμα και να μείνουν χωρίς εισόδημα, αποδεχόμενοι την άδεια άνευ αποδοχών, υπό την απειλή μιας μελλοντικής απόλυσης.

Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις δεν πληρούν το κριτήριο να έχουν τζίρο μικρότερο το 2020, σε σχέση με το 2019 και έτσι έμειναν εκτός δικαιώματος να θέτουν εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης. Μπροστά στην υποχρέωση να πρέπει να πληρώσουν στους εργαζόμενους το μισθό τους, επέλεξαν αυτή τη λογική του ωμού εκβιασμού.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) κατήγγειλε το γεγονός, κάνοντας λόγο για «εργοδοτική αυθαιρεσία, που χαρακτηρίζει κύρια τους κλάδους αυτούς». Η ΟΙΥΕ καλεί το υπουργείο Εργασίας, «να πάρει άμεσα μέτρα να σταματήσουν οι  εργοδοτικοί εκβιασμοί, να δώσει λύση και προστασία στους εργαζόμενους. Να δώσει εντολή στις Επιθεωρήσεις Εργασίας να διενεργήσουν ελέγχους στις επιχειρήσεις αυτές,  ώστε να μην επιτραπούν οι παράνομες αυτές πρακτικές των αναγκαστικών αδειών ή αδειών άνευ αποδοχών. Η παραπάνω πρακτική ισοδυναμεί με άρνηση αποδοχής εργασίας από τους εργοδότες, γεγονός που τους καθιστά υπερήμερους».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ