Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.2 C
Athens

Εργατικά δυστυχήματα: 57 νεκροί σε μόλις 4 μήνες!

Ραγδαία αύξηση του αριθμού των θυμάτων εργατικών δυστυχημάτων παρατηρείται τα τελευταία 2 χρόνια στην χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή τις εκδηλώσεις για την ημέρα την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή. Μόνο κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, οι  νεκροί εν ώρα εργασίας έχουν ήδη φτάσει τους 57, ενώ  το 2022 ο αριθμός των θυμάτων ήταν 104. Το 2021 οι νεκροί από εργατικά δυστυχήματα ήταν 31, το 2020 είχαν φτάσει τους 41, το 2019 σκοτώθηκαν εν ώρα εργασίας 51 άνθρωποι ενώ το  2018 έχασαν τη ζωή τους, στη δουλειά 46 άτομα. Κι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕ) αλλά και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (EU OSHA) Ανδρέας Στοϊμενίδης μεγάλος αριθμός εργατικών ατυχημάτων παραμένει αδήλωτος, ενώ τα πορίσματα συνήθως καθυστερούν, ενώ και οι εισαγγελικές αρχές δε δίνουν στη δημοσιότητα τα πορίσματα έως ότου ολοκληρωθούν οι δικαστικές υποθέσεις με αποτέλεσμα «να χάνεται η πληροφορία». Στις αιτίες της ραγδαίας αύξησης, ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ συμπεριλαμβάνει την μη προτεραιοποίηση των θεμάτων ασφάλειας στην εργασία, αλλά και την αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Ο κ. Σοϊμενίδης έφερε τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις νομοθέτησης, οι οποίες δυσχεραίνουν τις συνθήκες εργασίας:

  1. Ο νόμος 4808 του 2021 εντατικοποιεί την εργασία. Εχθές, με αφορμή της Εργατική Πρωτομαγιά, η Eurostat εξέδωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα, σε ποσοστό εργαζόμενων που απασχολούνται πολλές ώρες, συνήθως 49 ή και περισσότερες την εβδομάδα, με 13%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 7%.
  2. Οι διατάξεις του υπουργείου Ανάπτυξης, που έδωσαν τη δυνατότητα χρήσης ανυψωτικών μηχανημάτων έως 2 τόνων από μη αδειοδοτημένους εργαζομένους.
  3. Ο νόμος του υπουργείου Περιβάλλοντος που έδωσε τη δυνατότητα σε μη αδειοδοτημένους ηλεκτρολόγους να εργάζονται στο έδαφος.

Σε ανακοίνωσή της πάντως, η νέα Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα  για την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, επισημαίνει ότι το  τελευταίο 8μηνο έχει εντείνει του ελέγχους σε κλάδους με αυξημένη επικινδυνότητα, όπως είναι οι κατασκευές και η βιομηχανία. Αποτέλεσμα αυτής της εντατικοποίησης είναι η πραγματοποίηση συνολικά 7.859 ελέγχων από 1η Ιανουαρίου έως  25 Απριλίου 2023 και η επιβολή προστίμων 925.716 ευρώ. Για το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν 15 αμιγώς εργατικά θανατηφόρα ατυχήματα αρμοδιότητας της Επιθεώρησης Εργασίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ