Πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας, με παρέμβαση στις κλαδικές συμβάσεις, έτσι ώστε να εφαρμόζονται ευρύτερα, αλλά σε επιχειρήσεις που έχουν βιώσιμη προοπτική με ταυτόχρονη μετατροπή και στο ωράριο εργασίας που θα μπορεί να καθορίζεται μέχρι και σε εβδομαδιαία βάση. Σε αυτό το πεδίο είναι πιθανό να προκύψει ένα νέο είδος συμβάσεων, οι ενδομιλικές.
Αυτές αναμένεται να είναι ορισμένες από τις βασικές τροποποιήσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και προτίθεται να εντάξει σε σχετικό νομοσχέδιο, που έως τις αρχές Ιουνίου εκτιμάται ότι θα τεθεί σε διαβούλευση, αλλά και στον «Οδικό Χάρτη» για τις Συλλογικές Συμβάσεις που πρέπει να παρουσιαστεί έως τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ειδικά για το πεδίο των ΣΣΕ, είναι πιθανό ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα, να σταλούν οι σχετικές προσκλήσεις προς τους Κοινωνικούς Εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΒΕ), έτσι ώστε να ξεκινήσει ο σχετικός διάλογος.
Σε κάθε περίπτωση, οι παρεμβάσεις στο εργασιακό πεδίο διαφοροποιούνται σε δύο επίπεδα. Σε εκείνες που θα ενσωματωθούν άμεσα στο επικείμενο νομοσχέδιο και σε όσες θα προκύψουν σε «δεύτερο χρόνο» μετά από διαπραγματεύσεις και διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους. Κεντρικός άξονας όλων των παρεμβάσεων πάντως είναι να γίνουν αλλαγές, σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί, έχοντας όμως και την συναίνεση των εργαζομένων όπου κάτι τέτοιο, είναι εφικτό.
Πιο αναλυτικά, οι παρεμβάσεις που θεωρείται ότι είναι έτοιμες για να ενσωματωθούν στο εργασιακό νομοσχέδιο είναι:
*Εβδομαδιαία εργασία: Προκρίνεται η λογική της παρέμβασης στο ωράριο εργασίας ακόμα και με αλλαγές από εβδομάδα σε εβδομάδα, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση όμως, η διάταξη θα τονίζει την υποχρεωτική συναίνεση των εργαζομένων για να συμβεί η όποια μετατροπή στο ωράριο απασχόλησης.
*Περιορισμός γραφειοκρατίας σε προσλήψεις – απολύσεις: Διάταξη απόλυτα συμβατή με τη λειτουργία του Εργάνη ΙΙ. Ο στόχος είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να μπορούν να γίνουν με μεγαλύτερη ταχύτητα (κύρια) οι προσλήψεις, χωρίς όμως να μπορεί να αποκλειστεί κάτι αντίστοιχο και για τις απολύσεις. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα διευκολύνει σημαντικά τη λειτουργία σε επιχειρήσεων σε ειδικούς κλάδους, όπως είναι η εστίαση ή το catering,, που σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει ανάγκη για προσθήκη εργαζομένων σε μέρες και ώρες που δεν μπορεί επίσημα να καταγραφεί μια πρόσληψη (πχ Σάββατο). Εφεξής κάτι τέτοιο θα μπορεί να γίνεται ηλεκτρονικά, με μεγαλύτερη ταχύτητα.
*Ελαστικές μορφές απασχόλησης: Θα απλοποιηθεί και σε αυτό το πεδίο η διαδικασία, ώστε να μπορούν να γίνουν προσλήψεις με το μοντέλο της δοκιμαστικής περιόδου (έξι μήνες), της παράλληλης απασχόλησης (έως 13 ώρες ημερησίως σε περισσότερους του ενός, εργοδότες) και της κατά παραγγελία απασχόλησης.
Στο πεδίο των αλλαγών για τη βελτίωση των Συλλογικών Συμβάσεων, τα πεδία που θα αναπτυχθούν στο διάλογο αναμένεται να είναι τα εξής:
*Ενδομιλικές συμβάσεις: Στόχος είναι να δίνεται η ευκαιρία υπογραφής συμβάσεων ανάμεσα σε εργαζόμενους και σε εργοδότες, εντός μιας επιχείρησης, ακόμα και για ένα μέρος της. Έχει διαπιστωθεί ότι πια, υπάρχουν όμιλοι επιχειρήσεων, στους οποίους έχουν ενταχθεί εταιρίες, με τελείως διαφορετικό επαγγελματικό προφίλ. Άρα, αυτές οι συμβάσεις θα μπορούν να λειτουργούν για ένα μέρος μιας επιχείρησης και όχι για το σύνολό της.
*Αυξήσεις μέσω Συμβάσεων: Υπάρχει και σήμερα το δικαίωμα, εντός μιας ΣΣΕ, να ορίζεται πως αν μια επιχείρηση είναι ζημιογόνος να εξαιρείται των όποιων αυξήσεων έχουν συμφωνηθεί, ευρύτερα για έναν κλάδο. Με τη διάταξη που προωθείται θα οριοθετηθούν σαφέστερα ποιες θα μπορούσαν να είναι οι όποιες «ρήτρες ευελιξίας» για μια επιχείρηση που αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα, ώστε να μην δοθούν οι αυξήσεις που έχουν συμφωνηθεί. Θα υπάρξουν δηλαδή αναφορές στα πεδία της παραγωγικότητας, της πορείας της οικονομίας και της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.
*Επέκταση συμβάσεων: Η γνωστή ρήτρα για το 50% + 1 των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, που πρέπει να καλύπτονται από μια τέτοια σύμβαση, ώστε να καταστεί ως «γενικώς υποχρεωτική». Η ύπαρξη Μητρώου καταγραφής επιχειρήσεων και εργαζομένων, διαπιστώνεται μετά από τέσσερα έτη εφαρμογής της συγκεκριμένης διάταξης, ότι δεν είναι λειτουργική. Αντίθετα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς την επέκταση μιας σύμβασης. Αυτή ακριβώς η διάταξη, αναμένεται να τροποποιηθεί ώστε να γίνει πιο εύκολο να υπογράφονται συμβάσεις και να μπορούν να επεκταθούν στο σύνολο ενός κλάδου.