Πιο γρήγορες προσλήψεις, που θα διευκολύνουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους, με την αξιοποίηση και του Εργάνη ΙΙ, αλλά και αποσαφήνιση διατάξεων που έχουν ήδη ψηφιστεί για ευέλικτες μορφές εργασίας, όπως είναι η παράλληλη απασχόληση.
Αυτές αναμένεται να είναι οι κύριες παρεμβάσεις που πρόκειται να ενσωματωθούν σε εργασιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.
Πρόκειται για περαιτέρω στήριξη συγκεκριμένων μορφών, ευέλικτης απασχόλησης, που μπορούν να αξιοποιηθούν από επιχειρήσεις κλάδων, όπως είναι η εστίαση ή εταιριών με μεγάλη αυξομείωση στην ένταση της εργασίας. Μετά την εκκίνηση του Εργάνη ΙΙ, έστω και σε δοκιμαστικό περιβάλλον, υπάρχουν μια σειρά από διατάξεις που πρέπει να αποσαφηνιστούν ή ακόμα και να επεκταθούν, ώστε να απλοποιηθεί η λειτουργία τους.
Παράλληλα, ξεκινάει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και ο κοινωνικός διάλογος για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να στηριχθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ).
Πιο αναλυτικά, σε σχέση με το εργασιακό νομοσχέδιο, οι βασικές διατάξεις αναμένεται να αφορούν τα εξής:
- Επιτάχυνση προσλήψεων: Ο στόχος είναι να πραγματοποιούνται προσλήψεις, ακόμα και με ένα «κλικ». Σχετική πρόταση έχει κατατεθεί από την πλευρά των λογιστών – φοροτεχνικών, όπου ζητούν να υπάρχει η δυνατότητα, με ένα SMS σε ένα πενταψήφιο νούμερο, να γίνεται η αναγγελία πρόσληψης, με την χρήση μόνο του ΑΜΚΑ του εργαζόμενου και ίσως και του ΑΦΜ εργαζόμενου και εργοδότη. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα μπορεί ο εργοδότης να προσλάβει τον εργαζόμενο ακόμα και Σάββατο βράδυ, εάν χρειάζεται να καλύψει μια έκτακτη ανάγκη στην επιχείρησή του (πχ εστίαση). Εν συνεχεία θα δίνεται η δυνατότητα κανονικής αναγγελίας από το αρμόδιο λογιστήριο, τις αμέσως επόμενες ημέρες.
- Παράλληλη απασχόληση: Πρόκειται για διάταξη που έχει ενσωματωθεί στον τελευταίο εργασιακό νόμο «Γεωργιάδη» (ν. 5053/23) και παρέχει το δικαίωμα της εργασίας σε περισσότερους τους ενός, εργοδότες. Βασική προϋπόθεση όμως, είναι να υπάρχει 11άωρη ανάπαυση του εργαζόμενου σε ημερήσια βάση και οπωσδήποτε ξεκούραση μία ημέρα κάθε βδομάδα. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι μπορεί ο εργαζόμενος να δουλεύει οκτώ ώρες ημερησίως σε έναν εργοδότη και έως πέντε ώρες, σε δεύτερο εργοδότη. Το πρόβλημα που έχει εντοπιστεί σχετίζεται με το μέσο όρο εβδομαδιαίας εργασίας, ο οποίος σε βάθος 16 εβδομάδων, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 48 ώρες. Επίσης, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί, στην περίπτωση ύπαρξης δύο εργοδοτών, ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για εργατικό ατύχημα ή για χορήγηση ειδικών αδειών που μπορεί να αιτηθεί ο εργαζόμενος (πχ γονική).
Στο πεδίο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) η κατεύθυνση που έχει δοθεί είναι να περιοριστούν τα αντικίνητρα που περιορίζουν την επέκτασή τους. Έως τώρα, οι εν ενεργεία ΣΣΕ καλύπτουν κάτι λιγότερο από το 30% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, όταν έχει τεθεί στόχος για 80%, από την ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, θα κληθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες οι κοινωνικοί εταίροι να συμμετέχουν σε ευρύ διάλογο με το υπουργείο Εργασίας καταθέτοντας τις απόψεις τους, για να γίνουν οι όποιες διορθώσεις στον Οδικό Χάρτη που πρέπει να παρουσιαστεί το ερχόμενο φθινόπωρο. Ήδη έχει εντοπιστεί ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο πεδίο της κήρυξης μιας ΣΣΕ ως «γενικώς υποχρεωτικής» για το σύνολο των επιχειρήσεων ενός κλάδου. Έως τώρα, υπάρχει το όριο του 50% + 1, τόσο από την πλευρά των εργαζομένων, όσο και από εκείνη των εργοδοτών, που δεν εξυπηρετεί την επέκταση μιας τέτοιας σύμβασης.