Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.3 C
Athens

Εργασιακός Μεσαίωνας στον τουρισμό: Όποιος αντιδράει τιμωρείται με… αναστολή σύμβασης!

To μέτρο της αναστολής σύμβασης φαίνεται πως επιλέγουν αρκετοί εργοδότες στον κλάδο του τουρισμό και ειδικά στα ξενοδοχεία, για να… τιμωρήσουν συνδικαλιστικά στελέχη και να περιορίσουν την δράση τους! Εφαρμόζοντας τον κανόνα «όποιος αντιδράει, τιμωρείται», επιβάλλουν καθολικά το συγκεκριμένο μέτρο, με σκοπό τον οικονομικό στραγγαλισμό των συνδικαλιστών και των οικογενειών τους.

Η καταγγελία αυτή, έγινε επίσημα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για το ρόλο αλλά και την χρήση που γίνεται του εν λόγω μέτρου. Υπενθυμίζεται, ότι το μοντέλο της αναστολής σύμβασης εφαρμόστηκε με κυβερνητική εντολή, έτσι ώστε να αποτελέσει ανάχωμα σε πιθανές απολύσεις, ελέω οικονομικής κρίσης, που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Όμως, η ΠΟΕΕΤ φέρνει στο προσκήνιο μια άλλη παράμετρο του μέτρου, που καλούνται να διαχειριστούν σε όλη την Ελλάδα τα εκλεγμένα μέλη των διοικήσεων των σωματείων του κλάδου.

Η Ομοσπονδία αναφέρεται συγκεκριμένα σε καταγγελία του επιχειρησιακού σωματείου του γνωστού ξενοδοχείου Grand Resort Lagonisi «η Αλληλεγγύη». Διαπιστώνεται ότι η εργοδοσία εκδικητικά αλλάζει τμήματα σε εκλεγμένα μέλη της Διοίκησης, ενώ έθεσε σε αναστολή σύμβασης, συνδικαλιστικά στελέχη που αντέδρασαν σε φαινόμενα εντατικοποίησης της εργασίας. Η ΠΟΕΕΤ προσθέτει ότι στο εν λόγω ξενοδοχείο η πλειοψηφία των εργαζομένων βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, γεγονός που δημιουργεί αμφιβολίες για το εάν τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφαλείας και υγείας, ελέω κορονοϊού. Επίσης, διαπιστώνεται μεγάλη έλλειψη προσωπικού που έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται υπέρβαση στο νόμιμο ωράριο σε καθημερινή βάση, εντατικοποίηση της εργασίας, αλλά και απασχόληση χωρίς ρεπό!

Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή καταγγελία, αφού το συγκεκριμένο ξενοδοχείο είναι από τα μεγαλύτερα της Αθήνας. Αποτελεί δε απορίας άξιο, γιατί το υπουργείο Εργασίας δεν έχει παρέμβει δυναμικά, έτσι ώστε να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, εάν διαπιστωθεί ότι καταπατούνται…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ