Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
20 C
Athens

Εργασία και κορονοϊός: Όλα τα νέα μέτρα για τις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» και στο «κόκκινο»

Με το β’ κύμα της πανδημίας σε πλήρη εξέλιξη, τα δεδομένα στις μετακινήσεις αλλάζουν, μετά και τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης. Στο εξής,  οι κάτοικοι στις  περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα 3 και 4, δηλαδή έχουν χαρακτηριστεί ως «πορτοκαλί» και ως «κόκκινες», θα πρέπει να συμμορφωθούν με το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 12:30 το βράδυ έως τις 05:00 τα ξημερώματα. Τι ισχύει όμως για όσους εργάζονται εκείνες τις ώρες; Πώς θα πρέπει να μετακινηθούν; Υπάρχουν εξαιρέσεις και ποιες είναι αυτές;

Το endisy.gr συγκέντρωσε όλες αυτές τις λεπτομέρειες, που όμως αφορούν χιλιάδες πολίτες και σας παρουσιάζει τα SOS για την εργασία «στην εποχή του κορονοϊού»!

Στις περιοχές, λοιπόν, που είναι χαρακτηρισμένες σε επίπεδο 3 και 4 πορτοκαλί και κόκκινες, ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης μετακινούνται με την ίδια διαδικασία που μετακινούνταν κατά την περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας. Δηλαδή, με την επίδειξη της δημοσιογραφικής τους ταυτότητας και τη βεβαίωση του εργοδότη τους,

Προσοχή: Η βεβαίωση του εργοδότη δεν εκδίδεται άπαξ. Αντίθετα, θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 ημέρες.

  • Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη. Για τη λήψη της βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας εργαζομένων που πρέπει να πηγαίνουν ή να αποχωρούν από την εργασία τους υποχρεωτικά, ο εργοδότης μπαίνοντας με τους κωδικούς του στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ συμπληρώνει το κατάλληλο έντυπο και το αποστέλλει στον εργαζόμενο, ο οποίος μπορεί να το επιδείξει στα ελεγκτικά όργανα σε έντυπη ή ακόμα και σε ηλεκτρονική μορφή.

Η γνησιότητα του εγγράφου πιστοποιείται με τον αριθμό πρωτοκόλλου επί αυτού. Το έντυπο συμπληρώνεται πριν τη μετακίνηση και οφείλει ο εργοδότης να το παράσχει και ο εργαζόμενος να το επιδείξει στα όργανα ελέγχου.

  • Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων/φυσικών προσώπων, που πρέπει να κινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, αυτοαπασχολούμενων, αυτοί συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται πάλι στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και το οποίο πρέπει να το συμπληρώσουν υποχρεωτικά πριν την μετακίνηση τους, μπαίνοντας με τους κωδικούς τους από το TAXISNET.
  • Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Η βεβαίωση κίνησης χορηγείται μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση, με βεβαίωση που συντάσσεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.

Τι ισχύει για κέντρα διασκέδασης – ζωντανή μουσική

Όσον αφορά στο θέμα της ζωντανής μουσικής, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας υπενθύμισε ότι στο επίπεδο 3, «πορτοκαλί», στα καταστήματα εστίασης ή υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν άδεια μουσικών οργάνων, απαγορεύεται η χρήση μικροφωνικής και το όποιο μουσικό σχήμα δεν μπορεί να ξεπερνά τα τρία άτομα.

  • Την ίδια στιγμή που η πληρότητα είναι αυστηρά στο 50% του πιθανού αριθμού πελατών της αδείας και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους.

– Στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας και τους περιορισμούς της σχετικής ΚΥΑ.

– Στην εστίαση, ταβέρνες και εστιατόρια, επιτρέπεται η ζωντανή μουσική ως τρία άτομα, χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και με 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ