Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
22.4 C
Athens

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι: Ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων – Ποινή σε όσους κρυφτούν

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα μέσω του ΕΦΚΑ η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, που θέλουν να δηλώσουν επίσημα ότι συνεχίζουν να απασχολούνται. Όσοι το πράξουν θα επικυρώσουν ότι πρέπει να λαμβάνουν πλήρη τη σύνταξή τους και χωρίς τις περικοπές 30% που ίσχυαν μέχρι την ψήφιση του πρόσφατου Ασφαλιστικού Νόμου (ν. 5078/23). Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι ότι θα επιβαρυνθούν με έναν πόρο υπέρ ΕΦΚΑ (10% επί του ετήσιου εισοδήματός τους εάν πρόκειται για μισθωτούς και 50% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχουν επιλέξει, αν πρόκειται για μη μισθωτούς).

Σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό Εργασίας,  Δόμνα Μιχαηλίδου μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας «οι συνταξιούχοι να μπορούν επιτέλους να παίρνουν όλη τους τη σύνταξη. Δηλαδή οι άνθρωποι θα μπορούν να λαμβάνουν όλη τους τη σύνταξη, που την έχουν δουλέψει, να παίρνουν τα δεδουλευμένα τους και έτσι να μπορούν να σώσουν, με το «καλημέρα», από 140 μέχρι 300 ευρώ το μήνα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι μία αίτηση ηλεκτρονικά ή να πάνε στον ΕΦΚΑ της περιοχής τους, έτσι ώστε να μπορέσουν, χωρίς να αλλάξουν τίποτε, να λαμβάνουν από 140 έως 300 ευρώ κάθε μήνα. Δηλαδή 3.500 ευρώ το έτος. Σήμερα, υπολογίζουμε, ότι 100.000 συνταξιούχοι δουλεύουν και από αυτούς οι 36.000 το δηλώνουν».

Όσοι όμως δεν το πράξουν, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν εντοπιστούν από τον ΕΦΚΑ, θα τύχουν ποινής ίσης με την στέρηση 12 συντάξεων.

Σε τηλεοπτική της συνέντευξη η κυρία Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και στο «καυτό θέμα» της Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ). Όπως υπογράμμισε ότι «υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να δούμε για να βοηθήσουμε τον συνταξιούχο. Είναι ένα σημαντικό θέμα και πρέπει να δούμε πώς με δημοσιονομική ευθύνη και υπευθυνότητα θα μπορέσουμε να κάνουμε μια πιο αναλογική κατανομή αυτής».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ