Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
24.1 C
Athens

Εργάνη: Τα βήματα για τη δήλωση της 6ης μέρας εργασίας – Αναλυτικός οδηγός

Τον τρόπο δήλωσης της απασχόλησης κατά την 6η ημέρα εργασίας, τυχόν περιπτώσεις εξαίρεσης από την Υποχρέωση Προαναγγελίας, αλλά και η ψηφιακή οργάνωση του χρόνου απασχόλησης, περιλαμβάνονται στον οδηγό προς τις επιχειρήσεις που ετοίμασε το σύστημα Εργάνη. Έναν οδηγό που εμπεριέχει και το σκέλος της αναγγελίας της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης, αλλά και το απαραίτητο ημερολόγιο που πρέπει να διατηρούν οι επιχειρήσεις για την πραγματική εργασία των εργαζομένων τους.

Πιο αναλυτικά, στον οδηγό εμπεριέχονται τα εξής:

Δήλωση Απασχόλησης: Αφορά την έκτη ημέρα εργασίας και πρέπει να αξιοποιείται υποχρεωτικά μόνο από επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται ως «συνεχούς λειτουργίας», δηλαδή λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα. Επίσης, χρήση της εν λόγω Δήλωσης πρέπει να γίνει και από επιχειρήσεις «μη συνεχούς λειτουργίας», πενθήμερης ή εξαήμερης απασχόλησης, επί 24αώρου βάσεως.

Δήλωση Εξαίρεσης: Η Υποχρέωση Προαναγγελίας του χρόνου εργασίας, τυχόν μεταβαλλόμενο ή τροποποιούμενο ωράριο, όπως και οι υπερωρίες, με απολογιστικό τρόπο, δεν είναι υποχρεωτικό να πραγματοποιούνται από όλες τις επιχειρήσεις. Αντίθετα, όσες επιχειρήσεις ανήκουν στους λεγόμενους «Κλάδους Ένταξης» στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, μπορούν να υποβάλλουν στο σύστημα Εργάνη, δήλωση εξαίρεσης από υποχρέωση προαναγγελίας. Η δήλωση αυτή είναι δυνατό να υποβληθεί από κάθε εργοδότη που είναι ενταγμένος στον μηχανισμό της Κάρτας Εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι, εργοδότες των οποίων οι επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις έχουν ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας, όπου και υποχρεούνται να δηλώνουν έως και την τελευταία ημέρα του τρέχοντος μήνα την «Ψηφιακή Δήλωση επιλογής προαναγγελτικού ή απολογιστικού συστήματος καταχώρισης αλλαγών ωραρίου, οργάνωσης χρόνου εργασίας και υπερωριών». Εκεί, μπορούν να καταχωρίζουν τις αλλαγές του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας και των υπερωριών.

Μεταβαλλόμενο / Τροποποιούμενο ωράριο: Στο σύστημα Εργάνη δημιουργήθηκε ειδική δήλωση, για να υποβάλλεται απολογιστικά το μεταβαλλόμενο ή τροποποιημένο ωράριο του κάθε εργαζόμενου, ανά ημέρα. Θα γίνεται όμως και έλεγχος αναφορικά με τις σχετικές δηλώσεις εξαίρεσης από την προαναγγελία. Η Ψηφιακή απολογιστική δήλωση αλλαγών ωραρίου εργασίας, οργάνωσης χρόνου εργασίας από επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που έχουν ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας υποβάλλεται έως τη λήξη του επόμενου ημερολογιακού μήνα από την πραγματοποίησή τους.

Ε8: Στο σύστημα Εργάνη δημιουργήθηκε ειδική δήλωση για το έντυπο Ε8, που αφορά στην αναγγελία νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης. Η διαδικασία αναφέρεται στην απολογιστική ενημέρωση για τις υπερωρίες και επίσης για την υποβολή τους θα πρέπει να έχει προηγηθεί έλεγχος στις σχετικές δηλώσεις εξαίρεσης από την προαναγγελία. Η Ψηφιακή απολογιστική δήλωση αλλαγών υπερωριών από επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που έχουν ενταχθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας υποβάλλεται έως τη λήξη του επόμενου ημερολογιακού μήνα από την πραγματοποίησή τους.

Ημερολόγιο Πραγματικής Απασχόλησης: Στο πλαίσιο των αλλαγών που προκύπτουν λόγω της εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας, δημιουργείται και Ημερολόγιο Πραγματικής Απασχόλησης. Εκεί θα μπορούν να καταχωρούνται τυχόν περιπτώσεις σπαστού ωραρίου.

Ο Οδηγός υπενθυμίζει  ότι η ψηφιακή δήλωση των στοιχείων του εργοδότη, για να εγκριθεί η απασχόληση κατά την έκτη ημέρα της εβδομάδας, αν πρόκειται για επιχειρήσεις στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εργασία, υποβάλλεται αρχικά. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη ψηφιακή δήλωση υποβάλλεται σε κάθε περίπτωση πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζόμενους.

Επίσης, η ψηφιακή δήλωση για την απασχόληση, λόγω απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένου φόρτου εργασίας,  κατά την έκτη ημέρα της εβδομάδα, αν αφορά επιχειρήσεις που δεν είναι από την φύση τους συνεχούς λειτουργίας στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, υποβάλλεται εκ των προτέρων για την δηλούμενη περίοδο. Άρα, υποβάλλεται σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τους εργαζομένους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ