Νέο ψηφιακό εργαλείο για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους ώστε να διευκολύνεται η λειτουργία των λογιστηρίων των εταιριών, αλλά και να προωθηθούν πιο ειδικές μορφές απασχόλησης, ξεκινάει με το Εργάνη ΙΙ.
Πρόκειται για επέκταση και αναβάθμιση του Εργάνη Ι και τέθηκε σε δοκιμαστική εφαρμογή μόλις χθες, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η γραφειοκρατία, που ταλανίζει τις επιχειρήσεις, τόσο στο πεδίο των προσλήψεων, όσο και σε εκείνο των απολύσεων. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα για μια σειρά από μορφές εργασίας, όπως είναι η δοκιμαστική περίοδος, η κατά παραγγελία απασχόληση και η παράλληλη απασχόληση, να αναπτυχθούν περισσότερο.
Ουσιαστικά, το Εργάνη ΙΙ στοχεύει στον περιορισμό του διοικητικού βάρους των επιχειρήσεων, που ταλαιπωρούν αισθητά περισσότερο τις μικρομεσαίες. Μια σειρά από υποχρεωτικά έντυπα καταργούνται (Ε4, Ε9) και μεταφέρονται σε καθαρά ψηφιακή μορφή. Επίσης, θα μπορούν εφεξής οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας να ελέγχουν με μεγαλύτερη ταχύτητα το ύψος των μισθών, αλλά και των εισφορών που καταβάλλονται ανά περίπτωση και όχι με καθυστέρηση δύο μηνών, όπως γινόταν έως τώρα.
Πιο αναλυτικά, οι βασικότερες αλλαγές που επιφέρει το Εργάνη ΙΙ είναι οι εξής:
*Καταργείται η υποχρέωση υποβολής εντύπων, όπως είναι ο Ετήσιος Πίνακας Προσωπικού (Ε4) και η μερική απασχόληση (Ε9).
*Τίθενται σε πλήρη εφαρμογή, μια σειρά από θεσμοθετημένες διατάξεις (ν.5053/23), που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις. Αυτές είναι η δοκιμαστική περίοδος, η κατά παραγγελία απασχόληση και η παράλληλη απασχόληση. Έτσι, εργοδότες και εργαζόμενοι, οφείλουν εφεξής να γνωρίζουν τα ακόλουθα:
1) Δοκιμαστική περίοδος: Ουσιαστικά πρόκειται για το διάστημα έξι μηνών που θεσμοθετήθηκε και στο οποίο ο εργαζόμενος μπορεί να εργάζεται δοκιμαστικά. Ακολούθως, αν δεν είναι ικανοποιημένη η επιχείρηση, έχει το δικαίωμα να προβεί σε αυτοδίκαιη απόλυση. Όμως, για να οριστεί με σαφήνεια η δοκιμαστική περίοδος, θα πρέπει να αναγράφεται στη σύμβαση εργασίας.
2) Κατά παραγγελία απασχόληση: Πρόκειται για τις συμβάσεις μηδενικών ωρών, όπως έχουν ονομαστεί. Ουσιαστικά, ο εργαζόμενος θα έχει προσληφθεί από μια επιχείρηση, αλλά δεν θα γνωρίζει ούτε το ακριβές ωράριο, ούτε τις ακριβείς ημέρες που θα εργάζεται. Η επιχείρηση όμως, θα έχει την υποχρέωση να τον ενημερώνει για τον χρόνο και την ημέρα εργασίας του, έως 24 ώρες πριν από την ανάληψη αυτής. Πρόκειται για μοντέλο απασχόλησης, που αναμένεται να αξιοποιηθεί σε επιχειρήσεις στον τομέα της εστίασης και στον κλάδο των catering.
3) Παράλληλη απασχόληση: Πρόκειται για το ιδιαίτερο εργασιακό καθεστώς, κατά το οποίο ο εργαζόμενος θα μπορεί να δουλεύει πλήρες οκτάωρο σε έναν εργοδότη και στην συνέχεια, έως πέντε επιπλέον ώρες, σε άλλον εργοδότη. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι και εκεί θα γίνεται έλεγχος από το Εργάνη ΙΙ, ο εργαζόμενος να έχει 11άωρη ημερήσια ανάπαυση, αλλά και να μην εργάζεται επτά μέρες την εβδομάδα (ανώτατο όριο οι έξι μέρες). Ζητούμενο ωστόσο αποτελεί η δέσμευση που υπάρχει στο εργατικό δίκαιο και τονίζει ότι κάθε 16 εβδομάδες, ο μέσος όρος εβδομαδιαίας εργασία, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 48 ώρες και πρέπει επίσης να ελέγχεται. Πάντως, εφεξής θα μπορεί το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη ΙΙ να καταγράφει τις συνολικές ώρες εργασίας, ανά εβδομάδα, για όλες τις εργασιακές σχέσεις, για εργαζόμενους με παράλληλη απασχόληση.
*Παρέχεται η ενιαία διαδικασία παρακολούθησης όλων των τύπων εργασιακών σχέσεων και των μεταβολών τους.
*Δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής διαχείρισης διαδικασιών χωρίς φυσική παρουσία.
*Προσφέρονται νέες δυνατότητες τροποποίησης υποβληθεισών δηλώσεων. Θα μπορούν, για παράδειγμα, εφεξής τα λογιστικά γραφεία να υποβάλλουν ακόμα και εκπρόθεσμα, ορισμένα έντυπα.
*Θα μπορεί να αξιοποιηθεί η «Μηνιαία Εργασιακή Κατάσταση», ανά σχέση εργασίας. Έτσι, εκτιμάται ότι θα υπάρξει πληρέστερη εικόνα για το εργατικό δυναμικό της χώρας.
Οι υπόλοιποι στόχοι που έχουν τεθεί με την δοκιμαστική έναρξη λειτουργίας του ΠΣ Εργάνη ΙΙ είναι:
*Να πραγματοποιηθεί πλήρης ψηφιοποίηση των δηλώσεων, έναρξης, μεταβολής και λήξης της απασχόλησης.
*Να δημιουργηθεί πιο αξιόπιστο και διαφανές μητρώο απασχόλησης και ασφάλισης.
*Να ενισχυθούν τα εργαλεία παρακολούθησης της αγοράς εργασίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το Εργάνη ΙΙ θα παραμείνει σε δοκιμαστικό περιβάλλον, ικανό χρονικό διάστημα, ώστε να έχουν οι επιχειρήσεις την ευκαιρία να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα. Αποτελεί ζητούμενο η ομαλή μετάβαση, όταν τεθεί σε πλήρη παραγωγική λειτουργία, μέσω περαιτέρω βελτίωσης λειτουργικών διαδικασιών και τεχνικών παραμέτρων.
Σε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισέρχονται στο νέο σύστημα μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://trialv2eservices.yeka.gr, αξιοποιώντας τους υφιστάμενους κωδικούς που έχουν έως σήμερα για το Εργάνη Ι. Επίσης, δεν έχει καμία διοικητική ισχύ, οποιαδήποτε ενέργεια και εάν προβούν οι χρήστες σε αυτό το δοκιμαστικό περιβάλλον του Εργάνη ΙΙ. Μέχρι το νέο σύστημα να τεθεί σε πλήρη παραγωγική λειτουργία, οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεχίσουν να αξιοποιούν το Εργάνη Ι.