Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
20.6 C
Athens

Επιθεώρηση Εργασίας: Πρόστιμα 1,2 εκατ. ευρώ για παραβάσεις εν μέσω εορτών

Πρόστιμα άνω του 1,2 εκατ. ευρώ επιβλήθηκαν από την Επιθεώρηση Εργασίας εν μέσω εορτών για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας που εντοπίστηκαν μετά από στοχευμένους ελέγχους. Συνολικά, επιβλήθηκαν 306 πρόστιμα, σε 1.504 ελέγχους που διεξήχθησαν από 12 Δεκεμβρίου 2023 έως 12 Ιανουαρίου 2024.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στοχευμένα σε κέντρα διασκέδασης και εστίασης, σε ξενοδοχεία, καθώς και σε εμπορικά και εποχικά καταστήματα, που εκείνη την περίοδο είχαν μεγάλη επισκεψιμότητα. Το ποσοστό της παραβατικότητας, κυμάνθηκε σε επίπεδα λίγο πάνω από το 20% και επιβλήθηκαν πρόστιμα, συνολικού ύψους 1.230.350 ευρώ. Οι θιγόμενοι εργαζόμενοι ανήλθαν σε 838, σε σύνολο 6.429 που εργάζονται στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν από τα κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι μόλις προ ημερών είχαν δοθεί στοιχεία στη δημοσιότητα, για συγκεκριμένη δράση που είχε πραγματοποιήσει η Ανεξάρτητη Αρχή τον περασμένο Οκτώβριο. Εκεί είχε αξιοποιηθεί το σύστημα risk analysis του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) ΕΡΓΑΝΗ και είχε προκύψει ότι η παραβατικότητα ξεπερνούσε το 50%, στις επιχειρήσεις όπου είχε γίνει ο σχετικός έλεγχος τήρησης των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ