Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
20.6 C
Athens

Επιθεώρηση Εργασίας: Παραβατικές οι μισές από τις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν – Πρόστιμα 6,6 εκατ. ευρώ

Το 44,4% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν από την Επιθεώρηση Εργασίας, το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, βρέθηκαν παραβατικές, με συνέπεια να επιβληθούν πρόστιμα που υπερβαίνουν τα 6,6 εκατ. ευρώ. Η χρήση του συστήματος risk analysis του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) ΕΡΓΑΝΗ, φέρεται ότι αρχίζει να παράγει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα στοιχεία των προηγούμενων ετών, όταν δεν γινόταν χρήση του εν λόγω συστήματος,  προκύπτει πως η παραβατικότητα έφτανε στα επίπεδα του 25% την ίδια περίοδο. Αυτό δείχνει, αφενός ότι οι έλεγχοι τα προηγούμενα έτη είχαν περιορισμένη αποτελεσματικότητα, κάτι που από φέτος δείχνει ότι αλλάζει προς το καλύτερο. Πιο συγκεκριμένα, το δίμηνο που θεωρείται η κορύφωση της θερινής τουριστικής περιόδου (Ιούλιος – Αύγουστος), ελέγχθηκαν 1.313 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 583 βρέθηκαν παραβατικές.

Οι έλεγχοι αφορούσαν σε αδήλωτη εργασία, χρονικά όρια, δεδουλευμένες αποδοχές, για 10.359 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 1.729 ήταν θιγόμενοι. Από αυτούς, οι 103 εντοπίστηκαν ως αδήλωτοι, 1.338 για παραβίαση χρονικών ορίων εργασίας και 288 για άλλες παραβάσεις. Επιβλήθηκαν 750 πράξεις προστίμων.

Συνολικά, κατά́ το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, διενεργηθήκαν από τους επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων 6.560 έλεγχοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα 6.611.783 ευρώ.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι κατά τα συγκεκριμένο δίμηνο, στο σύνολο της ελεγκτικής δραστηριότητας, εντοπίστηκαν 186 αδήλωτοι εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 103 προέκυψαν μέσα από τους στοχευμένους ελέγχους της ειδικής δράσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ