Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

Επεκτείνεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και στις μονάδες πρόνοιας – Τι ισχύει για τους εργαζόμενους

Μόνο εμβολιασμένος από Covid-19 θα επιτρέπεται να φιλοξενούν στο εξής, οι μονάδες πρόνοιας. Τούτο προκύπτει από εγκύκλιο του υπ. Εργασίας και αφορά κάθε ωφελούμενο που εισέρχεται στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) και στα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ). Η διαδικασία που θα ακολουθείται θα τηρεί, σε κάθε περίπτωση, τις οδηγίες περί εμβολιασμού.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι δεν έχουν υποχρέωση εμβολιασμού όσοι αντιμετωπίζουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας, οι οποίοι εμποδίζουν τη διενέργειά του.

Όπως είναι ήδη γνωστό, υποχρεωτικά πρέπει να εμβολιάζονται και οι εργαζόμενοι στις εξής 13 δομές:

1) Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης.

2) Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες.

3) Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.

4) Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

5) Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων.

6) Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία.

7) Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων.

8) Οικοτροφεία.

9) Ειδικά ιδρύματα.

10) Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

11) Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας.

12) Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ).

13) Το προσωπικό που απασχολείται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

Επίσης εμβολιάζεται υποχρεωτικά, όλο το προσωπικό (ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό) σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας).

Αντίθετα, δεν έχουν υποχρέωση εμβολιασμού οι εξής κατηγορίες πολιτών:

α) Όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα 6 μηνών από τη νόσηση.

β) Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Ειδικότερα, εξαιρούνται του υποχρεωτικού εμβολιασμού, τα φυσικά πρόσωπα, όταν συντρέχουν οι εξής λόγοι:

* Περιπτώσεις όπου εμφανίστηκε σοβαρή αλλεργική αντίδραση (π.χ. αναφυλαξία) μετά τη χορήγηση προηγούμενης δόσης του εμβολίου.

* Περιπτώσεις με διαγνωσμένη αλλεργία (με in vivo δερματικές ή in vitro δοκιμασίες διέγερσης βασεοφίλων) σε συστατικό του εμβολίου και ιδίως στα ακόλουθα συστατικά: πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG) 2000, για τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech (Comirnaty) και Moderna (Spikevax) και πολυσορβικό 80 (polysorbate 80), για τα εμβόλια των AstraZeneca (Vaxzevria) και Johnson & Johnson (Janssen).

* Πολίτες που εμφάνισαν σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία (Thrombosis with Thrombocytopenia Syndrome -TTS) μετά την πρώτη δόση των εμβολίων Astra Zeneca και Janssen/Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού COVID-19.

*Φυσικά πρόσωπα με ιστορικό θρομβοπενίας οφειλόμενης στην ηπαρίνη (heparininduced thrombocytopenia), ή με ιστορικό αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου (antiphospholipid syndrome-APS), ή με σύνδρομο διαφυγής τριχοειδών (capillary leak syndrome).

*Φυσικά πρόσωπα με ιστορικό μυοκαρδίτιδας πριν από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού COVID-19, εφόσον προσκομίζεται ιατρική βεβαίωση από ειδικευμένο ιατρό καρδιολόγο με πλήρη αναφορά της βαρύτητας της πάθησης, της εξέλιξης της αποκατάστασης και παράλληλη αναφορά ειδικών λόγων εξαίρεσης ή εξαίρεσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που αξιολογούνται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Φυσικά πρόσωπα με ιστορικό περικαρδίτιδας πριν τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού COVID-19 δεν εξαιρούνται από αυτόν.

*Φυσικά πρόσωπα με διάγνωση περικαρδίτιδας ή μυοκαρδίτιδας μετά την 1η δόση mRNA εμβολίου κατά του κορωνοϊού COVID-19 προσκομίζουν ιατρική βεβαίωση από ειδικευμένο ιατρό καρδιολόγο, με πλήρη αναφορά της βαρύτητας της πάθησης και της πορείας υποχώρησης των συμπτωμάτων και παράλληλη αναφορά ειδικών λόγων πλήρους εξαίρεσης ή εξαίρεσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από τη δεύτερη δόση του εμβολίου που αξιολογούνται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ