Γενικώς υποχρεωτική, για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, κηρύχθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, η οποία μεταξύ άλλων, προβλέπει αύξηση 5% με αναδρομική ισχύ από την αρχή του τρέχοντος έτους.
Πρακτικά, με αυτή την απόφαση, 10.550 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και περίπου 140 χιλ. εργαζόμενοι, θα υπόκεινται στα ίδια δικαιώματα, αλλά και στις ίδιες υποχρεώσεις, βάσει της συγκεκριμένης σύμβασης.
Έτσι, ο βασικός μισθός στον κλάδο θα είναι εφεξής 950 ευρώ μικτά. Στη νέα ΣΣΕ έχουν ενσωματωθεί και μια σειρά από θεσμικοί όροι, όπως είναι η δημιουργία επαγγελματικού ταμείου. Επίσης, στα μισθολογικά κλιμάκια που εμπεριέχονται στην καινούργια σύμβαση, εντάσσονται και νέες ειδικότητες.
Η ΣΣΕ είχε υπογραφεί στις 20 Φεβρουαρίου και χρειάστηκε να περάσουν πάνω από δύο μήνες για να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος στα μητρώα εργοδοτών και εργαζομένων, ώστε να μπορέσει η Σύμβαση να καταστεί ως γενικώς υποχρεωτική.
Σε αυτό πεδίο, αναμένονται παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία και αρθούν εμπόδια που προκαλούν καθυστερήσεις. Όπως έχει αναφερθεί σε δημοσίευμα της «Ν», κεντρικό σημείο στις αλλαγές που ετοιμάζονται είναι να περιοριστεί το σημερινό όριο του 50% + 1, που ισχύει για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ώστε να μπορεί να επεκταθεί μια Σύμβαση Εργασίας στο σύνολο ενός κλάδου. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να μειωθεί σημαντικά, ενώ υπάρχει σχεδιασμός για αλλαγές και ως προς το είδος καταγραφής εταιριών και εργαζομένων, στα αντίστοιχα Μητρώα.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΣΣΕ στην Ελλάδα καλύπτουν μόλις το 25% του συνόλου των εργαζομένων της χώρας. Σύμφωνα με την σχετική Κοινοτική Οδηγία, που δεσμεύει όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, πρέπει να ανέλθει στο 80% το συγκεκριμένο ποσοστό. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζεται να ξεκινήσει διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να προκύψει συμφωνία, που θα συμπεριληφθεί στον σχετικό Οδικό Χάρτη για τις νέες ΣΣΕ, που πρέπει να είναι έτοιμος, ώστε τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς.