Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
20.5 C
Athens

Επανυπολογισμός συντάξεων: Με βήμα σημειωτόν πλησιάζουν οι αυξήσεις σε 150.000 δικαιούχους

Η διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων τέθηκε σε πλήρη εξέλιξη. Όμως η τελική καταβολή των ποσών στους δικαιούχους, προχωράει με αργό ρυθμό

Η πολυαναμενόμενη υπουργική απόφαση που βρίσκεται προς υπογραφή από τον υφυπουργό Εργασίας, Πάνο Τσακλόγλου, θα ανάψει «πράσινο» φως για να «τρέξει» με πιο ταχείς ρυθμούς η διαδικασία. Θα προηγηθεί βέβαια, η σχετική έγκριση που πρέπει να δώσει το ΔΣ του e-ΕΦΚΑ, για να γίνουν στη συνέχεια τα επόμενα «βήματα».

 

Οι δικαιούχοι μάλιστα, θα λάβουν και αναδρομικά για 18 και πλέον μήνες, αφού θα ενεργοποιηθεί η διάταξη νόμου που βρίσκεται σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2019 (ν. 4670/19). Πρόκειται για τη διάταξη με την οποία αναπροσαρμόζονται προς το καλύτερο, τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων για έτη ασφάλισης από 30 και άνω. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αναπροσαρμογή που θα γίνει στις συντάξεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα (πλην ΟΓΑ) θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του μηνιαίου εισοδήματος.

 

Η διαδικασία επικεντρώνεται σε όσους συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τη 13η Μαΐου 2016, δηλαδή πριν από την έναρξη ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/2016), ο οποίος και θεσμοθέτησε τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Ήδη «τρέχει» διαδικασία για πιο «νέους» συνταξιούχους, που αποχώρησαν από την εργασία τους, σε ημερομηνία μεταγενέστερη της 13ης Μαΐου 2016 και για τους οποίους τα αυξημένα ποσά συντάξεων, έχουν ήδη καταβληθεί.

 

Πάντως, ακόμα και έτσι, οι συνταξιούχοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα όποια ποσά αύξησης τους προκύψουν, θα τα λάβουν τμηματικά. Αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις δεν θα δοθούν άμεσα, αλλά σε πέντε ετήσιες, ισόποσες δόσεις.

 

Από το υπουργείο Εργασίας, ξεκαθαρίζεται ότι  τυχόν αναδρομικά ποσά που θα προκύψουν για τους συνταξιούχους για το διάστημα από τον Οκτώβριο 2019, μέχρι την εφαρμογή της αναπροσαρμογής, αυτά θα τους αποδοθούν εφάπαξ. Βέβαια, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει ότι προτεραιότητα στις πληρωμές κατά την παρούσα φάση, θα έχουν οι χιλιάδες συνταξιούχοι που βρίσκονται εν αναμονή. Άρα, πρώτα θα δοθεί η προκαταβολή σύνταξης και μετά τυχόν αυξήσεις και αναδρομικά από τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Με δεδομένο ότι ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, έχει προαναγγείλει ότι η προκαταβολή σύνταξης δεν αναμένεται πριν από το Μάιο, τότε είναι προφανές ότι τα ποσά που θα προκύψουν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων μεταφέρονται για Ιούνιο, ίσως και αργότερα…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ