Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
21 C
Athens

Επαναπρόσληψη εποχικά εργαζόμενων: Όροι και προϋποθέσεις – Αιτήσεις και για τον μηχανισμό Συν-Εργασία

Για χρονικό διάστημα έως έξι μήνες, εργοδότες και επιχειρήσεις του τουρισμού και του επισιτισμού, θα μπορούν να προσλαμβάνουν εποχικά εργαζόμενους χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης, με το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών τους να το καλύπτει η Πολιτεία. Οι αιτήσεις ξεκινούν σήμερα και αφορούν την ένταξη επιχειρήσεων από τους ανωτέρω κλάδους στο πρόγραμμα που «τρέχει» εδώ και μήνες και αφορά τη δημιουργία 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.

Με βάση τους ΚΑΔ που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το πρόγραμμα αφορά ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα, υπηρεσίες εκμίσθωσης μικρής διάρκειας δωματίων σπιτιών, χώρους κατασκήνωσης,  επιχειρήσεις αγροτουρισμού, χώρους διαμονής σύντομης διάρκειας, ταξιδιωτικά γραφεία, γραφεία  οργανωμένων ταξιδιών κι άλλες δραστηριότητες υπηρεσιών κρατήσεων, κινητές μονάδες εστίασης, υπηρεσίες τροφοδοσίας για εκδηλώσεις, γεύματα  που παρέχονται από στρατιωτικές τραπεζαρίες, καθώς και δραστηριότητες παροχής ποτών.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να αφορούν προσλήψεις εργαζομένων  οι οποίοι επιδοτήθηκαν το 2019 και το 2020 ως εποχικά επιδοτούμενοι, με βάση την πρόβλεψη του σχετικού νόμου, για τουλάχιστον 100 ημερομίσθια και έλαβαν τακτικό επίδομα ανεργίας.

Σημειώνεται επίσης, ότι στην αίτηση αυτή οι επιχειρήσεις-εργοδότες θα πρέπει να δηλώσουν ότι   οι εργαζόμενοι που επιθυμούν να εντάξουν στο πρόγραμμα είναι εποχικά εργαζόμενοι του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης. Για να  ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης, οι επιχειρήσεις – εργοδότες, θα πρέπει αυθημερόν ή το αργότερο εντός της επόμενης ημέρας από την έγκριση της αίτησης, να προχωρήσουν  στη σύναψη σύμβασης εργασίας και στην πρόσληψη του ωφελούμενου, υποβάλλοντας το έντυπο Ε3: ΕΝΙΑΙΟ ΕΝΤΥΠΟ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ, όπου και θα δηλώνεται σε ειδικό πεδίο η συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Την ίδια στιγμή, από σήμερα ξεκινούν και οι αιτήσεις Α’ φάσης για την ένταξη στο μηχανισμό Συν-Εργασία Ιουλίου καθώς και οι αιτήσεις ένταξης Β’ φάσης για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή έως τις 31 Ιουλίου για τις αιτήσεις και τις διορθώσεις του Ιουλίου, ενώ στην περίπτωση των αιτήσεων και ορθών επαναλήψεων Μαΐου, Ιουνίου, η πλατφόρμα του συστήματος θα είναι ανοικτή έως και τις  16/7/2021.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ