Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.6 C
Athens

Επανέναρξη υποβολής αιτήσεων για την αποζημίωση ειδικού σκοπού και το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων από σήμερα, Πέμπτη 25 Ιουνίου,  έχουν και πάλι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να ενταχθούν στο μέτρο της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού (έως 534 ευρώ), αλλά και για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, δίνεται το δικαίωμα σε εργοδότες να υποβάλλουν την αρχική δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας για τους εργαζόμενούς τους για τον μήνα Μάιο, από την Πέμπτη 25 Ιουνίου έως και την Παρασκευή, 3 Ιουλίου.

Επίσης, κατά τις ίδιες ημερομηνίες μπορούν υποβληθούν και τυχόν ορθές επαναλήψεις της ίδιας δήλωσης. Οι διορθώσεις θα μπορούν να γίνουν στα πεδία «ημερομηνία παράτασης / οριστικής διακοπής» και θα αφορούν τη δήλωση μεταγενέστερων ημερομηνιών από τις ήδη δηλωθείσες.

Ακόμα θα μπορούν να γίνουν αλλαγές στο πεδίο που αφορά την πληρωμή από εργοδότη, ώστε το «ΝΑΙ» να μετατραπεί σε «ΟΧΙ», καθώς να γίνει και τροποποίηση των στοιχείων μισθωμάτων για τον Μάιο.

Όλες αυτές οι παραπάνω παρεμβάσεις, αποτελούν και τα πεδία που εντοπίστηκαν λάθη και παραλείψεις από την πλευρά των εργοδοτών και είχαν ως αποτέλεσμα να μείνουν απλήρωτοι περίπου 23.000 εργαζόμενοι. Ήδη για τους 7.551 εξ αυτών εκδόθηκε απόφαση από το υπουργείο Εργασίας και οι αμοιβή που τους αναλογεί, θα καταβληθεί αύριο, Παρασκευή 26 Ιουνίου.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα μπορούν οι εργοδότες να υποβάλλουν ορθή επανάληψη και του εντύπου που αναφέρεται στην αίτηση για ένταξη στο μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Η αλλαγή θα αφορά την τροποποίηση της ημερομηνίας ένταξης στον μηχανισμό αναδρομικά από 15/6/2020.

Σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις που πρέπει να υποβληθούν για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας για τον Ιούνιο, αυτές θα μπορούν να πραγματοποιηθούν από 7 έως 31 Ιουλίου.

Ακόμα, στην ίδια υπουργική απόφαση, παρατείνεται μέχρι 30 Ιουνίου η  προθεσμία υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων από τους δικαιούχους ειδικών κατηγοριών. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των ειδικών κατηγοριών θα πραγματοποιείται  μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διασταυρώσεων  και ελέγχων με τα Πληροφοριακά Συστήματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των φορέων που καταβάλουν αποζημιώσεις λόγω των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης κορωνοϊού COVID -19.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ