Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
17.9 C
Athens

Ενιαίοι κανόνες ασφάλισης: Έρχεται «ψαλίδι» σε παροχές για χιλιάδες συνταξιούχους

«Ψαλίδι» στις παροχές ασφάλισης ετοιμάζει η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και έτσι, ξεκινούν άμεσα οι διαδικασίες για νέες και δύσκολες αυτή τη φορά παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Η εφαρμογή ενιαίων κανόνων ασφάλισης και παροχών στον ΕΦΚΑ, είναι το νέο «καυτό» θέμα για χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Εντός του 2024 εκτιμάται ότι θα υπογραφεί ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών και Ασφάλισης του ΕΦΚΑ, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να αναγνωρίζει πως  θα μπει… ψαλίδι σε μια σειρά από παροχές, κυρίως σε χρήμα που καταβάλλει σήμερα ο φορέας, καθώς θα επιδιωχθεί εξίσωση των υψηλότερων με τις χαμηλότερες. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν παροχές σε χρήμα που καταβάλλει ο ΕΦΚΑ, με έμφαση σε ασθένεια, μητρότητα, εργατικό ατύχημα αλλά και αναπηρία.

Νέες παρεμβάσεις αναμένεται και όσον αφορά το επίδομα ανεργίας, καθώς βάσει των δεσμεύσεων της χώρας μας στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα πρέπει να επανεξεταστεί ο τρόπος καταβολής του. Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αλλά και της ΔΥΠΑ ξεκαθαρίζουν ότι οι αλλαγές έχουν στόχο τη δικαιότερη κατανομή του επιδόματος ανεργίας, με κλιμάκωση που θα ξεκινά κατά τους πρώτους μήνες ανεργίας σε υψηλά επίπεδα και θα βαίνει μειούμενο με την πάροδο των μηνών. Όσο για την επέκτασή του, υπό προϋποθέσεις και μετά τους 12 μήνες, αυτή εξετάζεται σε συνδυασμό με μια πιθανή κατάργηση του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας που στην πράξη, λόγω των εισοδηματικών κριτηρίων, έχει καταστεί σχεδόν ανενεργό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ