Τετάρτη, 3 Ιουλίου, 2024
31.2 C
Athens

ΕΝΔΙΣΥ: Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Ν. Μηλαπίδη – Τι συζητήθηκε

Καθοριστική συνάντηση για τα «καυτά» προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, 27 Ιουνίου, ανάμεσα στο προεδρείο του ΕΝΔΙΣΥ και τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκο Μηλαπίδη.

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο, Νίκο Χατζόπουλο, τον αντιπρόεδρο, Θοδωρή Χρονόπουλο και την Γενική Γραμματέα, Πόπη Μουρίκη.

Στην  συνάντηση συζητήθηκαν τα εξής θέματα, με βάση και την σχετική ατζέντα που είχε υποβληθεί:

  • Παράλληλη ασφάλιση πριν από το 2016 και επανυπολογισμός. Υπήρξε συζήτηση γύρω από το νομοθετικό καθεστώς που διέπει το συγκεκριμένο θέμα. Η άποψη του Υπουργείου είναι ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση και θα υπάρξει και κοστολόγηση για το συγκεκριμένο θέμα.
    Το Δίκτυο διαφώνησε και δήλωσε ότι δεν χρειάζεται καμία νομοθετική ρύθμιση  και να εφαρμοστεί ο  νόμος για τους πριν της 13/5/2016 συνταξιούχους.
  • Εθνική σύνταξη για περισσότερες από μία κύριες συντάξεις (σώρευση). Είναι πιθανό σε επόμενο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, να εμπεριέχεται σχετική διάταξη που θα αποσαφηνίζει αυτό το καυτό ζήτημα. Το ΕΝΔΙΣΥ επανέλαβε τη θέση του ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει παρέμβαση που θα θίγει το εισόδημα των συνταξιούχων και να γίνει σωστά ο επανυπολογισμός των συντάξεων.
  • Συντάξεις χηρείας: Κατατέθηκε πρόταση από το Δίκτυο να μην μειώνονται μετά την τριετία κατά 50% αυτές οι συντάξεις, καθώς πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα, με κοινωνικές – ανθρωπιστικές διαστάσεις. Αντίθετα, προτάθηκε να συνεχιστεί να καταβάλλεται το 70% της σύνταξης για όλους τους δικαιούχους και να καταργηθεί η τριετία.
  • Φορολόγηση αναδρομικών. Τονίστηκε από το ΕΝΔΙΣΥ η υπέρογκη φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων και προτάθηκαν λύσεις για να υπάρξει πιο δίκαιη αντιμετώπισή τους, όπως τα αναδρομικά που έχουν προκύψει από τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων μετά από μηνυτήρια αναφορά του ΕΝΔΙΣΥ( π.χ αναδρομικά ΗΣΑΠ ,τραπεζών. Ο.Α για το αυξημένο ασφάλιστρο).

Το ΕΝΔΙΣΥ, ως ο κύριος εκπρόσωπος των χιλιάδων μελών του, αλλά και του συνόλου των συνταξιούχων της χώρας, τοποθετήθηκε με συγκεκριμένες προτάσεις επί όλων των θεμάτων. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μηλαπίδης αναφέρθηκε σε κοστολόγηση των προτάσεων που κατέθεσε το Δίκτυο, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινά αποδεκτών λύσεων, επί αυτών των πολύ σημαντικών θεμάτων για το σύνολο των συνταξιούχων της χώρας.

Συμφωνήθηκε σε μια επόμενη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα, να συζητηθεί το πολύ σημαντικό θέμα της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ). Πάγια θέση του ΕΝΔΙΣΥ είναι να καταργηθεί η ΕΑΣ.

Θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις με κορυφαία στελέχη του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ σε μια προσπάθεια να αναδειχθούν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι, να κατατεθούν οι προτάσεις του Δικτύου, έτσι ώστε να επιλυθούν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ