Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
27.9 C
Athens

ΕΝΔΙΣΥ: Η Εφορία να επιστρέψει το φόρο που επέβαλλε στους συνταξιούχους

Την επιστροφή ποσών προς τους συνταξιούχους, που τους είχε επιβάλλει η Εφορία ως πρόσθετο φόρο και ως πρόστιμα, ζητάει το ΕΝΔΙΣΥ, μέσω της εφαρμογής σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ αλλά και πρόσφατης τροπολογίας. Το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων ζητάει από την ΑΑΔΕ, να δώσει εντολή στις κατά τόπους ΔΟΥ, ώστε

  • Να διαγραφούν φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις, που παράνομα έχουν εγγραφεί στις σελίδες χιλιάδων συνταξιούχων στο Taxis net. Η διαγραφή να γίνει αναδρομικά, και να αφορά την τελευταία δεκαετία.
  • Σε όσους έχουν καταβάλει το σύνολο της παράνομης οφειλής, να διαγράψουν τα ποσά που καταβλήθηκαν και να επιστραφούν τα χρήματα στους δικαιούχους
  • Σε όσους έχουν κάνει ρύθμιση και καταβάλλουν τις αναλογούσες δόσεις, να σταματήσει η ρύθμιση και να επιστραφούν τα χρήματα στους δικαιούχους.
  • Σε όσους δεν είχαν την δυνατότητα να ενταχθούν σε κάποια ρύθμιση και έχουν αφήσει φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις να διογκωθούν, να διαγραφούν τα ποσά που οφείλονται.

Το Δίκτυο επισημαίνει ότι τα πρόστιμα που επέβαλλε η φορολογική διοίκηση προέκυψαν για αποφάσεις συνταξιοδότησης που καθυστέρησαν μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν είχαν εκδοθεί «μέσα σε ένα μήνα δεν θα είχε δημιουργηθεί το θέμα».  Το ΕΝΔΙΣΥ τονίζει όμως ότι «εφόσον δημιουργήθηκε,  οφείλει η ΔΟΥ από μόνη της να κάνει ανά έτος εκκαθάριση χωρίς τα πρόστιμα και προσαυξήσεις σε συνεννόηση με τα ταμεία» και όχι να επιβάλλει ποινές στους συνταξιούχους, που είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ