Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
19.2 C
Athens

Εμμονή Χατζηδάκη: Δικηγόροι και λογιστές στην απονομή συντάξεων – Ερωτηματικό η πληρωμή από τους ασφαλισμένους!

Με ανοιχτό το ενδεχόμενο οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν κάποιου είδους… συμμετοχή, για να εκδοθεί η σύνταξή τους από τους ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές, το υπουργείο Εργασίας προωθεί για το πρώτο 20αήμερο του Απριλίου σχετική ρύθμιση στη Βουλή!

«Θα χρησιμοποιήσουμε έμπειρους ιδιώτες ,δικηγόρους και λογιστές, για να βοηθήσουν στην έκδοση αποφάσεων που έχουν σχέση με τις συντάξεις». Η συγκεκριμένη τοποθέτηση προέρχεται από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι ιδιώτες θα εκδίδουν προσωρινές συντάξεις και μόνο σχέδιο οριστικής σύνταξης. Ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι το δημόσιο θα αναλάβει το κόστος της διαδικασίας συμμετοχής των ιδιωτών στην απονομή των συντάξεων, χωρίς να είναι ξεκάθαρος ως προς τις προθέσεις του. «Αν ο πολίτης όμως θέλει να πάει στον κορυφαίο καθηγητή να του βγάλει τη σύνταξη και δεν επιθυμεί το δικηγόρο της γειτονιάς, τότε θα αναγκαστεί να τον πληρώσει», ήταν το αμφίσημο σχόλιο του υπουργού Εργασίας. «Θα υπάρχουν πιστοποιημένοι ιδιώτες και ο συνταξιούχος θα αναθέτει το φάκελο εκκαθάρισης. Ο συνταξιούχος θα βρίσκει το δικηγόρο ή τον λογιστή που είναι πιστοποιημένος. Ο ΕΦΚΑ θα καλύπτει ένα ποσό». Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι «όλα αυτά είναι υπό συζήτηση και δεν έχουμε καταλήξει ακόμα»… «Θα είναι ένα λογικό ποσό. Είμαστε σε διαβουλεύσεις με τους δικηγόρους και με το οικονομικό επιμελητήριο. Θα γίνει το ίδιο που έχει γίνει στους μηχανικούς και στους λογιστές για άλλα θέματα.» Πάντως ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι ο ασφαλισμένος δεν είναι υποχρεωμένος να σπεύσει στον ιδιώτη. Σε κάθε περίπτωση εντός του επόμενου 20αημέρου το αργότερο, η σχετική ρύθμιση θα έχει περάσει από τη Βουλή.

Σε χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, ο κ. Χατζηδάκης προσπάθησε να υποβαθμίσει την κριτική που ασκείται για προσπάθεια «κάτω από το τραπέζι» να ιδιωτικοποιήσει την Κοινωνική Ασφάλιση. «Αυτά δεν γίνονται σε καμία χώρα της Ευρώπης», απάντησε ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας πάντως ότι ο ίδιος είναι «οπαδός της ιδιωτικής οικονομίας». Επισήμανε δε ότι ο ίδιος ο ΕΦΚΑ «που είναι 100% κρατικός, είχε επί ΣΥΡΙΖΑ συνάψει συμφωνίες που έκαναν δουλειά μηχανοργάνωσης»…

Ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε ως αιτία των καθυστερήσεων την ενοποίηση του e-ΕΦΚΑ το 2017. «Εάν κάνουμε τα ίδια, δεν γίνεται να περιμένουμε καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό είναι ο ορισμός της βλακείας», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα χαρακτήρισε «κόπρο του Αυγείου» την κατάσταση που επικρατεί στον Φορέα, σε μια ακόμα σκληρή δήλωση.

H απάντηση δόθηκε από τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία δήλωσε ότι «ο κ.Χατζηδάκης επιβεβαίωσε ότι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν δικηγόρους και λογιστές για να βγάζουν τις συνταξεις τους. Αποτελεί προσβολή και εμπαιγμό των ασφαλισμένων. Η έκδοση των συντάξεων συνιστά αυτονόητη υποχρέωσή του κράτους και του e-ΕΦΚΑ, που χρηματοδοτείται από τις εισφορές των εργαζομένων. Η κυνική του δήλωση ότι τον συνταξιούχο δεν τον ενδιαφέρει αν  τη σύνταξή του θα εκδώσει ιδιώτης ή δημόσιος υπάλληλος του ΕΦΚΑ, αποδεικνύει περίτρανα ότι η ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη της κυβέρνησης της ΝΔ αφορά άμεσα τον κάθε ασφαλισμένο και υποψήφιο συνταξιούχο που θα υποστεί τις συνέπειες και το κόστος! Ανέφερε μάλιστα ότι αντιμετωπίζει τον κόπρο του Αυγείου! Να του υπενθυμίσουμε ότι η ΝΔ είναι ήδη 21 μήνες στην κυβέρνηση και ότι ο ίδιος διαδέχθηκε υπουργό της δικής του κυβέρνησης.»

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι ο κ. Χατζηδάκης, «αντί να αντιμετωπίσει την ουσία του προβλήματος, ενισχύοντας το προσωπικό του ΕΦΚΑ με τις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις και την ψηφιακή αναβάθμιση του, τον απαξιώνει χαρακτηρίζοντάς τον «σαράβαλο», και με την εμπλοκή ιδιωτών, δικηγόρων και λογιστών στην απονομή των συντάξεων, ανοίγει την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δημοσίου, μετακυλίοντας μάλιστα το κόστος στους ασφαλισμένους. Η επιστράτευση ιδιωτών, πέραν του ότι είναι απαράδεκτη, θα αποδειχθεί ατελέσφορη και χρονοβόρα, ενώ θέτει και σοβαρά νομικά και συνταγματικά θέματα, καθώς μόνο δημόσιοι υπάλληλοι έχουν το δικαίωμα υπογραφής και χειρισμού προσωπικών δεδομένων των ασφαλισμένων. Το σχέδιο της ΝΔ είναι ξεκάθαρο: απαξίωση, διάλυση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των ασφαλισμένων.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ