Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
26.5 C
Athens

Ελλιπή μέτρα στήριξης συνταξιούχων και εργαζομένων ανακοινώνει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Δέσμη επτά μέτρων για την στήριξη εργαζόμενων, επιχειρήσεων, αλλά και συνταξιούχων, προγραμματίζει να ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ, το πρώτο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Έμφαση πρόκειται να δοθεί τόσο στην αύξηση των μισθών, όσο και των συντάξεων, μιας και η πίεση που ασκείται στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα από την παρατεταμένη ακρίβεια, ελέω πληθωρισμού, μοιάζει αφόρητη.

Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξουν ξεχωριστές αναφορές τόσο στο σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών, που θα μειωθούν για να περιοριστεί η επιβάρυνση των επιχειρήσεων, όσο και για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που η εφαρμογή της θα επεκταθεί, σε μια προσπάθεια να καταβάλλονται κανονικά οι υπερωρίες. Πρόκειται για μέτρα που με έμμεσο τρόπο, τονώνουν το εισόδημα των εργαζομένων, ενώ συνδράμουν στη δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος. Στο πεδίο της δικαιοσύνης συγκαταλέγεται και το μέτρο της αλλαγής στο επίδομα ανεργίας, που επίσης εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο ξεχωριστής αναφοράς του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Ας δούμε, συνοπτικά, τις παρεμβάσεις που ετοιμάζονται στο εργασιακό και στο ασφαλιστικό πεδίο:

  • Επίδομα προσωπικής διαφοράς: Πρόκειται για μία από τις παρεμβάσεις που αφορούν τους συνταξιούχους και ειδικά όσους διατηρούν ακόμα προσωπική διαφορά (περίπου 700.000 άτομα). Για όλους αυτούς, για ακόμα μία χρονιά θα χορηγηθεί ένα έξτρα επίδομα (150 – 200 ευρώ κλιμακωτά), ώστε να περιοριστεί κάπως η απώλεια που θα υποστούν, λόγω μη απορρόφησης της αύξησης που θα δοθεί σε όλες τις συντάξεις. Επιπρόσθετα, αναμένεται να χορηγηθεί ένα έξτρα επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης (100 – 150 ευρώ) σε χαμηλοσυνταξιούχους κάτω των 700 ευρώ.
  • Αύξηση συντάξεων: Για πρώτη φορά το 2025, οι αυξήσεις θα χορηγηθούν στις συντάξεις ως αποτέλεσμα του δείκτη μισθών, ενός νέου μοντέλου προσδιορισμού των εισοδημάτων ευρύτερα. Αν και ακόμα ο συγκεκριμένος δείκτης βρίσκεται υπό διαμόρφωση, εκτιμάται ότι οι όποιες αυξήσεις δοθούν θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα, δηλαδή θα είναι πέριξ του 3%.
  • Ψηφιακή Κάρτα: Αναμένεται η επέκτασή της, εντός Σεπτεμβρίου, στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης. Η σχετική προαναγγελία έχει ήδη γίνει από την αρμόδια υπουργό Εργασίας, Νίκη Κεραμέως. Η προσθήκη από πλευράς πρωθυπουργού, αναμένεται να εστιάζει στο πεδίο των υπερωριών που ήδη έχουν αρχίσει να καταβάλλονται, στους υπόλοιπους κλάδους όπου εφαρμόζεται η Ψηφιακή Κάρτα. Άρα με τον τρόπο αυτό, οι εργαζόμενοι θα διαπιστώσουν αύξηση στο εισόδημά τους.
  • Επίδομα ανεργίας: Στο πεδίο της δικαιοσύνης, επίκεινται αλλαγές και ως προς την διαβάθμιση του επιδόματος ανεργίας, καθώς αρχικά θα είναι υψηλότερο και θα μειώνεται κλιμακωτά (περισσότερες λεπτομέρειες σε ξεχωριστό θέμα της «Ν»)
  • Μέσος μισθός: Η στήριξη των Συλλογικών Συμβάσεων μεταφράζεται σε άρση των εμποδίων που υπάρχουν και καθυστερούν την επέκταση μιας ΣΣΕ στο σύνολο των εργαζομένων ενός κλάδου. Ουσιαστικά η διαδικασία της επέκτασης θα μπορούσε να ολοκληρωθεί χωρίς να χρειάζεται προκαταβολικά να δοθούν αναλυτικά στοιχεία για το ποσοστό συμμετοχής των εργαζομένων και των επιχειρήσεων σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης (πρέπει να είναι πάνω από 50% του συνόλου).
  • Βασικός μισθός: Παράλληλα θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνει ειδική αναφορά και στο πεδίο των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για την πάγια, ετήσια διαδικασία καθορισμού των νέων αυξήσεων που αναμένεται να ισχύσουν από τον Απρίλιο του 2025 και ουσιαστικά θα φέρουν πιο κοντά την Κυβερνητική δέσμευση για 950 ευρώ το 2027 βασικό και 1.500 μέσο μισθό.
  • Ασφαλιστικές εισφορές: Πρόκειται για επανάληψη παλαιότερης εξαγγελίες, που όμως έφτασε η ώρα να εκπληρωθεί. Το 2025 αναμένεται να μειωθούν κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές, ενώ ένα επιπλέον 0,5 πρόκειται να υποχωρήσουν το 2027. Με τον τρόπο αυτό,  αφενός μειώνεται η επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις και στηρίζεται η απασχόληση, αφετέρου αυξάνεται το εισόδημα των εργαζομένων, καθώς περιορίζεται η μηνιαία παρακράτηση που υφίστανται.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ