Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
18.4 C
Athens

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ο Δείκτης μισθών του ιδιωτικού τομέα προκαλεί αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές

Μόνο οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα, αναμένεται να επιδρούν στον προσδιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών από το νέο έτος για τους περίπου 750.000 μη μισθωτούς ασφαλισμένους. Έτσι, επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας να περιορίσει την αναπόφευκτη επιβάρυνση που θα προκύπτει εφεξής, καθώς το ύψος των εισφορών συνδέεται με το δείκτη μισθών. Πρόκειται για το νεοσύστατο δείκτη που θα κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2025. Βάσει του συγκεκριμένου δείκτη θα προκύψουν οι αυξήσεις στις συντάξεις κατά τη νέα χρονιά. Θα προκύψουν, επιπρόσθετα όμως και οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους.

Με δεδομένο ότι ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) κάνει λόγο για ανάγκη αύξησης των μέσων μισθών κατά τουλάχιστον 5%, ώστε να ξεπεραστεί η σταθερά προβληματική πορεία του πληθωρισμού και τα ελληνικά νοικοκυριά «να πάρουν ανάσα», μια ανάλογη αύξηση στις εισφορές των μη μισθωτών, θα συνιστούσε σημαντική επιβάρυνση. Υπενθυμίζεται ότι στην 1η ασφαλιστική κατηγορία, για το τρέχον έτος, οι εισφορές ανέρχονται σε 238,22 ευρώ το μήνα για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Αυξήθηκαν 3,46% σε σχέση με το 2023, ποσοστό ανάλογο με εκείνο του μέσου πληθωρισμού που καταγράφηκε την προηγούμενη χρονιά. Όμως από το 2025, ο πληθωρισμός παύει να επιδρά στο εκάστοτε ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για τους μη μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Στη θέση του θα εισαχθεί ένας δείκτης μισθών, που θα ενσωματώνει το σύνολο των αποδοχών στη χώρα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Από εκεί θα προκύπτει η σύζευξη με τις αυξήσεις στις συντάξεις και κατ’ επέκταση με τις αντίστοιχες αυξήσεις στις εισφορές.

Εάν προκύψει αύξηση στα επίπεδα του 5%, τότε οι ασφαλιστικές εισφορές της νέας χρονιάς θα έχουν ως «σημείο εκκίνησης» τα 250 ευρώ. Ήδη στο Υπουργείο Εργασίας, υπάρχουν εισηγήσεις για χαμηλότερη επιβάρυνση, καθώς στη διετία 2023 – 2024, οι εισφορές ανήλθαν πάνω από 13% και, αν προστεθεί άλλο ένα 5%, τότε θα προκύψει αύξηση μεγαλύτερη του 18% κατά την τελευταία τριετία. Για να περιοριστούν οι αντιδράσεις από την πλευρά των μη μισθωτών, υπάρχουν σκέψεις ο δείκτης μισθών, να αποσυνδεθεί από τις αυξήσεις στο δημόσιο τομέα και να συμπεριλάβει μόνο εκείνες του ιδιωτικού. Μάλιστα, αν προκύψει συσχέτιση και με προηγούμενα έτη (πχ από το 2002 και μετά), τότε ενδεχομένως να διαπιστωθεί ότι ο δείκτης μισθών προκαλεί αυξήσεις στις εισφορές αισθητά μικρότερες από το ανωτέρω ποσοστό. Έτσι, θα είναι αντίστοιχα μικρότερη και η επιβάρυνση για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ