Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
19.7 C
Athens

Ελεγκτικό Συνέδριο: Τα αναδρομικά στο Δημόσιο «κρίνονται» στις 15 Σεπτεμβρίου

Η νέα ημερομηνία – ορόσημο για τα αναδρομικά στο Δημόσιο Τομέα, είναι η 15η Σεπτεμβρίου. Τότε, το Ελεγκτικό  Συνέδριο πρόκειται να κρίνει, οριστικά και αμετάκλητα, την «τύχη» των αναδρομικών για τους 300.000 συνταξιούχους, που προέρχονται από το Δημόσιο Τομέα. Μια δίκη που θα πραγματοποιηθεί από την Μείζονα Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, σε μια προσπάθεια να διαλευκανθεί το τοπίο και να ξεκαθαρίσουν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα.  Αυτά είναι:

α) Η συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των επιδομάτων των δώρων για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

β) Η συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του ν.4093/2012 μετά τη δημοσίευση του ν.4387/2016

γ) Εάν οι αποζημιωτικές αγωγές που έχουν ασκηθεί για τα ανωτέρω ζητήματα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή.

δ) Εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου 33 του ν. 4734/2020 αντίκειται στο σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ή όχι.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση θετικής απόφασης, είναι πιθανό να προκύψουν αναδρομικές διεκδικήσεις 2-2,5 δισ. ευρώ! Επίσης, έχει ήδη υπάρξει απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, (1277/2018), με την οποία είχαν κριθεί αντισυνταγματικές οι περικοπές του ν.4093/2012 χωρίς το Δικαστήριο να προβεί σε χρονικό περιορισμό της αντισυνταγματικότητας, όπως είχαν πράξει οι αποφάσεις 2287-2288/2015 της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Όπως επισημαίνει ο γνωστός δικηγόρος – εργατολόγος, Λουκάς Αποστολίδης, «με τις αποφάσεις που θα εκδοθούν από την Ολ. του Ελ. Συνεδρίου, ίσως κλείσει ο ένας ιστορικός κύκλος, του δικαίου της ανάγκης με τον δικαστικό έλεγχο των μνημονιακών ρυθμίσεων για τις περικοπές των συνταξιούχων. Ελπίζουμε βάσιμα, ότι οι αξιώσεις θα έχουν θετική νομική εξέλιξη. Η Πολιτεία οφείλει να σεβαστεί και να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις στο σύνολο και όχι εν μέρει.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ