Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20.2 C
Athens

Ελεγκτικό Συνέδριο: Απόφαση – ταφόπλακα για τα δώρα των συνταξιούχων στο Δημόσιο

«Τίτλοι τέλους» μπήκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο, σχετικά με τις διεκδικήσεις δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων του Δημοσίου, ως προς τα δώρα τους, που καταργήθηκαν το 2013, λόγω μνημονίων. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε συνταγματική την κατάργηση που πραγματοποιήθηκε τότε, απορρίπτοντας σχετική αγωγή. Η απόφαση πάρθηκε από την Ολομέλεια του ΕΣ μετά από αγωγή συνταξιούχου στρατιωτικού, ο οποίος είχε δικαιωθεί πρωτόδικα. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ο εν λόγω συνταξιούχος δεν βρίσκεται πια στη ζωή και την αγωγή που είχε υποβάλλει κατά της Πολιτείας, τη συνέχισαν οι κληρονόμοι του.

Βασικό επιχείρημα του ΕΣ, ήταν ότι αυτές οι αποφάσεις που πάρθηκαν τότε και είχαν ως αποτέλεσμα να καταργηθεί το δώρο Χριστουγέννων, το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας για τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, προέκυψαν από την ανάγκη της χώρας να προχωρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Ουσιαστικά, η πλειοψηφία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έκρινε ότι υπήρχαν λόγοι σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας, που επέβαλλαν αυτή την περικοπή – κατάργηση. Όσο και αν ήταν οδυνηρή για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους, εκτίμησαν ότι έπρεπε να ληφθεί η εν λόγω απόφαση. Έτσι, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησαν επτά μέλη, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος), ότι οι παρεμβάσεις της Πολιτείας τότε, μέσω της κατάργησης των δώρων των συνταξιούχων του Δημοσίου, ήταν συνταγματική.

Πρόκειται για μια απόφαση που ουσιαστικά «βάζει τέλος» στις διεκδικήσεις περίπου 500.000 συνταξιούχων του Δημοσίου και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με ανάλογη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που όμως αφορά τον ιδιωτικό τομέα. Δικαστικές πηγές θεωρούν δεδομένο ότι αποτελεί προπομπό για ανάλογες μελλοντικές αποφάσεις. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μέσω αυτής της απόφασης της Ολομέλειας του ΕΣ, η δημοσιονομική εξοικονόμηση που προκύπτει για τον κρατικό προϋπολογισμό, υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ. Το γεγονός ότι η απόφαση αφορά πρώην δημόσιους υπαλλήλους,  εκτιμούν δικαστικοί κύκλοι,  απομακρύνει και το ενδεχόμενο να μπορεί η απόφαση αυτή να μεταφερθεί προς κρίση από Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Υπάρχουν μόνο θεωρητικές πιθανότητες,  μελλοντικής δικαίωσης από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πλέον οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων του δημοσίου,  περιορίζονται στο σκέλος των περικοπών που υπέστησαν οι κύριες συντάξεις, κατά τα μνημονιακά έτη. Ειδικότερα, εκκρεμούν δίκες που αφορούν τις περικοπές που έγιναν το 2012 και αφορούν την εισφορά αλληλεγγύης, μέτρο που πρωτόδικα, επίσης έχει κριθεί ως αντισυνταγματικό. Υπενθυμίζεται ότι, η εισφορά αλληλεγγύης είχε επιβληθεί για αποδοχές συνταξιούχων άνω των 1.300 ευρώ και ήταν κλιμακωτή καθώς κυμαινόταν από 3-14%. Επίσης, μένουν να κριθούν ως προς το σκέλος της συνταγματικότητας και οι μειώσεις στην κύρια σύνταξη,  που είχαν επιβληθεί για ποσά άνω των 1.000 ευρώ.  Οι αποφάσεις που θα προκύψουν, πάλι από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων που προέρχονται από τον Δημόσιο Τομέα.

Επίσης, αναμένεται  απόφαση του ΣτΕ για επικούρηση και δώρα στον ιδιωτικό τομέα για να κριθεί αν πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά ποσά για το 11μηνο ανάμεσα στον Ιούνιο 2015 και τον Μάιο του 2016. Υπενθυμίζεται ότι ακριβώς πριν από ένα έτος, δόθηκαν αναδρομικά ποσά σε περίπου 1,1 εκατ. συνταξιούχους, μόνο για περικοπές σε κύριες συντάξεις, που κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές. Έτσι, έλαβαν αναδρομικά ποσά μόνο το 30% από τα 2,5 εκατ. των συνταξιούχων της χώρας. Αγωγές που έγιναν στη συνέχεια, αφορούν ακριβώς το σκέλος της επικούρησης και των δώρων στον ιδιωτικό τομέα, γι’ αυτό το κρίσιμο χρονικό διάστημα των 11 μηνών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ