Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
23.3 C
Athens

Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματική η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων!

Το Ελεγκτικό Συνέδριο εκτιμά ότι είναι αντισυνταγματική η τροπολογία της κυβέρνησης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του δημοσίου. Με γνωμοδότησή της, η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου επισημαίνει ότι η «επίμαχη» τροπολογία παραβιάζει το Πρώτο Πρωτόκολλο (ΠΠΠ) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)!

Επισημαίνει επίσης ότι οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων στο Δημόσιο, ως αποζημιωτικές αγωγές παραγράφονται στην πενταετία.

Σύμφωνα με τον γνωστό δικηγόρο-εργατολόγο Λουκά Αποστολίδη, είναι σημαντικές και οι υπόλοιπες σκέψεις που αναφέρονται σε αυτή την γνωμοδότηση. Σύμφωνα, λοιπόν με το Ελεγκτικό Συνέδριο:

  • Οι νόμιμες αξιώσεις των συνταξιούχων του δημόσιου τομέα δεν αποσβέννυνται με την αντισυνταγματική ρύθμιση της τροπολογίας, παρά μονάχα αν υπάρξει ζήτημα παραγραφής.
  • Η παραγραφή των εν λόγω αναδρομικών είναι πενταετής, αφού πρόκειται για αποζημιωτικές αξιώσεις.

Με βάση τα ανωτέρω, σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, η κυβέρνηση έχει δύο επιλογές:

α. Να σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις και να εφαρμόσει στο σύνολό τους τα νομικά αποτελέσματα (σύνταξη, επικούρηση, δώρα), χωρίς εκπτώσεις. Η’

β. Να περιορίσει τα νομικά αποτελέσματα των αποφάσεων, ως ανέλεγκτη εξουσία από τους κανόνες του κράτους δικαίου, παραβιάζοντας την συνταγματική νομιμότητα, όπως και η γνωμοδότηση του Ελ. Συνεδρίου επισημαίνει με τεκμηριωμένο νομικά λόγο, σαφή, ειδικό και κατηγορηματικό.

Ο κ. Αποστολίδης σχολιάζει ότι «η κυβέρνηση, με την επίκληση του Covid-19 και του δικαίου της ανάγκης, επιδιώκει να κρίνει εκ νέου το δημόσιο συμφέρον, το οποίο κρίθηκε από τις δικαστικές αποφάσεις στη βάση της αρχής της αναλογικότητας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού συμφέροντος. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι με τη νέα τροπολογία επιβεβαιώνει εκ νέου την επιλογή της να μην σέβεται τη νομιμότητα».

Ως εκ τούτου εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν οι δικαστικοί αγώνες. «Οι αγωγές θα πλημμυρίζουν τα δικαστήρια, και θα αποτελούν μονόδρομο για τη δικαίωση των συνταξιούχων, όχι μόνο για το 11μηνο, αλλά έως τα τέλη του 2018», τονίζει ο κ. Αποστολίδης.

Πάντως, το Ελεγκτικό Συνέδριο προειδοποιεί και τη νομοθετική εξουσία. Με την υπό ψήφιση τροπολογία:

  • Η κυβέρνηση επεμβαίνει σε γεννημένες νόμιμες αξιώσεις και περιουσιακά δικαιώματα.
  • Η τροπολογία με τις ρυθμίσεις της είναι ασύμβατη και παραβιάζει το άρθρο 1 ΠΠΠ της ΕΣΔΑ.

Η ρύθμιση της απαγόρευσης δικαστικών διεκδικήσεων αναδρομικών και δώρων, πέραν του 11μήνου, έως το τέλος του 2018, είναι αντισυνταγματική.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ