Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
14.9 C
Athens

Ασφαλιστικές εισφορές: Αυξήσεις για τους μη μισθωτούς λόγω πληθωρισμού

Ο πληθωρισμός προκαλεί αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές που θα κληθούν να καταβάλλουν από την 1.1.2023 και μετά, οι περίπου 1,2 εκατ. μη μισθωτοί ασφαλισμένοι.

Αιτία είναι ότι ο ασφαλιστικός «νόμος Βρούτση» (ν.4670/20) προβλέπει πως οι εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, θα αναπροσαρμοστούν το 2023, σύμφωνα με τον πληθωρισμό του προηγούμενου έτους.

Με δεδομένο πως όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού, όχι μόνο δεν θα αποκλιμακωθεί, αλλά αντίθετα αναμένεται να παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό οι αυξήσεις που θα προκαλέσει στις εισφορές να κυμανθούν στα επίπεδα του 8%, ίσως και λίγο παραπάνω.

Το οικονομικό επιτελείο έχει καταλήξει στην εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης, συνυπολογίζοντας και το γεγονός ότι την ίδια περίοδο θα υπάρξει πρόσθετη δαπάνη στον ΕΦΚΑ, λόγω αύξησης των συντάξεων. Υπενθυμίζεται ότι για να δοθούν οι αυξήσεις κατά 6% ή και λίγο περισσότερο, σε 1,5 εκατ. συνταξιούχους, το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 650 εκατ. ευρώ. Για να καλυφθεί επομένως η αυξημένη δαπάνη σε ετήσια βάση, είναι πιθανό να προκύψουν αυξήσεις αντίστοιχα στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών ασφαλισμένων.

Σύμφωνα με τον «νόμο Βρούτση», οι ασφαλισμένοι που εργάζονται ως μη μισθωτοί, καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές επιλέγοντας μία από τις έξι ασφαλιστικές κατηγορίες που έχουν θεσπιστεί. Πρόκειται για μια βασική μεταρρύθμιση του εν λόγω νέου Ασφαλιστικού, που ίσχυσε από το 2020 και αποσύνδεσε τις εισφορές από το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα, όπως ήταν η προγενέστερη διαδικασία που είχε τεθεί σε εφαρμογή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο ισχύον νόμος όμως προβλέπει ότι θα υπάρχει προσαύξηση στις ασφαλιστικές κατηγορίες για την οποία αρκεί «διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους». Πρόκειται για μια διαδικασία που αφορά την διετία 2023 – 2024. Από το 2025 και μετά η όποια αύξηση θα λειτουργεί παράλληλα με την όποια αντίστοιχη αύξηση θα παρατηρείται στον δείκτη μισθών.

Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, όταν και θα υπάρξει η επίσημη αναφορά στο ποσοστό πληθωρισμού για το σύνολο της τρέχουσας χρονιάς.

Πιο αναλυτικά, οι εισφορές που ισχύουν σήμερα και εκείνες που αναμένεται να προκύψουν εάν τελικά αυξηθούν κατά 8%, για κύρια ασφάλιση, επικούρηση και εφάπαξ, έχουν ως εξής:

  • Πίνακας εισφορών Ειδικής κατηγορίας για μη μισθωτή απασχόληση με έως 5 έτη ασφάλισης
  Συνολικό ποσό (€) Εισφορά με αύξηση 8%
Ειδική 126 136
  • Ασφαλιστικές κατηγορίες για Ελεύθερους Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενους.
Ασφαλιστικές Κατηγορίες Συνολικό ποσό (€) Εισφορά με αύξηση 8%
210 227
252 272
302 326
363 392
435 470
566 611

Οι ασφαλιστικές κατηγορίες περιλαμβάνουν εισφορές Κλάδων Σύνταξης και Υγείας. Με τις ασφαλιστικές εισφορές συνεισπράττονται, εισφορές υπέρ του Κλάδου Ανεργίας (ΔΥΠΑ – τ. ΟΑΕΔ) ύψους 10€ και για τους Υγειονομικούς υπέρ της  Στέγης Υγειονομικών, ύψους 2€.

Για τους ασφαλισμένους με δικαίωμα υπαγωγής στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης, παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ τριών ασφαλιστικών κατηγοριών ως εξής:

Ασφαλιστικές Κατηγορίες Ποσό εισφοράς (€) Εισφορά με αύξηση 8%
39 42
47 51
56 60

Για τους ασφαλισμένους με δικαίωμα υπαγωγής στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών, παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ τριών ασφαλιστικών κατηγοριών ως εξής:

Ασφαλιστικές Κατηγορίες Ποσό εισφοράς (€) Εισφορά με αύξηση 8%
26 28
31 33
37 40

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ