Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
8.7 C
Athens

ΕΕΚΕ: Αισχροκέρδεια και κερδοσκοπία καθορίζουν την ακρίβεια στα προϊόντα – Σε απόγνωση οι συνταξιούχοι

Την δραματική αύξηση στις τιμές των προϊόντων, από το χωράφι στο ράφι, με βασική αιτία την αισχροκέρδεια και την κερδοσκοπία από τους μεσάζοντες, ανέδειξε ημερίδα της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος (ΕΕΚΕ). Παρουσία εκπροσώπων του αγροτικού κόσμου από όλη τη χώρα και από διάφορα πεδία της πρωτογενούς παραγωγής (κτηνοτροφία, αλιεία, σιτάρι, φυτικά και ζωικά προϊόντα), τονίστηκε ο κίνδυνος κατάρρευσης του αγροτικού τομέα. Ένα ενδεχόμενο που αν γίνει πραγματικότητα, τότε θα έχει πολύ δυσάρεστες συνέπειες, τόσο στη διατροφική αλυσίδα, όσο και κατ’ επέκταση στην υγεία των πολιτών.

Η τεράστια διαφορά της τιμής από το χωράφι στο ράφι, αναδείχτηκε με συγκεκριμένες αναφορές. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΕΚΕ, Απόστολος Ραυτόπουλος, είναι αισχροκέρδεια και κερδοσκοπία οι παραγωγοί να πωλούν το πρόβειο γάλα 1,60 ευρώ και οι πολίτες να το αγοράζουν 3,29 ευρώ. Το ίδιο και το κατσικίσιο γάλα που πωλείται περίπου 1 ευρώ από τους παραγωγούς και το αγοράζουν στα 2,86 ευρώ οι πολίτες. Ακόμα χειρότερα είναι τα στοιχεία για το στάρι, καθώς τα 100 κιλά κοστίζουν 19 ευρώ. Από αυτά όμως παράγονται περίπου 108 κιλά ψωμί, που στοιχίζουν 260 ευρώ!

Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, Γιώργος Αργείτης, στην παρέμβασή του, αφού υπογράμμισε με τη σειρά του την τεράστια διαφορά της τιμής, από το χωράφι στο ράφι, επισήμανε έξι σημεία που πρέπει να διορθώσει η Κυβέρνηση, σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και όχι μόνο. Αυτά κωδικοποιούνται ως εξής:

  1. Έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, όχι μόνο για τον πρωτογενή τομέα, αλλά για όλη την οικονομία.
  2. Ανάπτυξη κουλτούρας και συνεταιριστικής οργάνωσης. Παίζει ρόλο στην απόκλιση της τιμής από το χωράφι στο ράφι.
  3. Έλλειψη ελέγχων. Σημαντικό πρόβλημα λειτουργίας της αγοράς, καθώς εμφανίζει στοιχεία αναρχίας και ανεξέλεγκτης δράσης.
  4. Κόστος παραγωγής. Δεν είναι μόνο το πετρέλαιο, υπάρχουν και ζητήματα κόστους εργασίας.
  5. Κερδοσκοπία.
  6. Πρόβλημα επιδοτήσεων. Όχι μόνο εγχώριο, αλλά ευρύτερα ευρωπαϊκό πρόβλημα για τον αγροτικό τομέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναδείχτηκαν από την ημερίδα, την τελευταία διετία, αυξήθηκαν κατά 8% οι μισθοί, ποσοστό πολύ μικρότερο, σε σχέση με το 31,5%, που ήταν η αντίστοιχη αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στα διατροφικά προϊόντα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το ΕΕΚΕ, η αγοραστική δύναμη των πολιτών να μειωθεί κατά 20% τουλάχιστον.

Οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου, ζήτησαν η διαδικασία ελέγχου να αντιστραφεί και να πραγματοποιείται «από το ράφι προς το χωράφι». Παράλληλα πρότειναν η Πολιτεία να βάλει φρένο στο περιθώριο κέρδους.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, τόνισε ότι η αισχροκέρδεια πλήττει τους εργαζόμενους,  ενώ ο κατώτατος μισθός των 780 ευρώ υπολείπεται του ορίου της φτώχειας και ελάχιστα απέχει από τα 751 ευρώ, όπως είχε διαμορφωθεί την 1η Ιουλίου του 2011.

Ο ΓΓ της ΓΣΕΕ, Νίκος Φωτόπουλος, ζήτησε να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας. «Να πάμε σε γενναία αύξηση των συντάξεων. Να δοθεί πίσω να υπογράφουμε εμείς τις Συλλογικές Συμβάσεις για την αύξηση του μισθού μας, με τους αρμόδιους φορείς». Υπενθύμισε επίσης ότι το 26,3% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ζει κάτω από το όριο φτώχειας, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 2.722.000 συνανθρώπους μας, ή 742.000 νοικοκυριά.

Ειδικά σε ό,τι αφορά για τον κατώτατο μισθό, χαρακτήρισε «αντίδωρο» την αύξησή του σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 800 ευρώ. Σημείωσε με νόημα ότι πέρσι το ΙΝΕ / ΓΣΕΕ είχε προτείνει ο βασικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα να ανέλθει στα 826 ευρώ, όταν η Κυβέρνηση επέλεξε να τον αφήσει στα 780 ευρώ. «Όποιος αμείβεται με λιγότερα από 826 ευρώ το μήνα, που είναι το 60% του διάμεσου μισθού, κατατάσσεται στο όριο φτώχειας», είπε χαρακτηριστικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ