Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024
26.1 C
Athens

Δώρο στους εργοδότες η εγκύκλιος για την Ψηφιακή Κάρτα – Να αποσυρθεί ζητά η ΓΣΕΕ

Την απόσυρση της ερμηνευτικής εγκυκλίου με την οποία επεκτείνεται η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε βιομηχανία και λιανεμπόριο, ζητάει η ΓΣΕΕ, καταγγέλλοντας ότι παράγει νέες νομοθετικές διατάξεις. Η Συνομοσπονδία επισημαίνει ότι η εγκύκλιος παρεμβαίνει σε ζητήματα όπως είναι ο χρόνος εργασίας για έναν ή περισσότερους εργοδότες ή μέσω περισσότερων εργοδοτών, στο χρόνο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων, στην παροχή πρόσθετης εργασίας και ουσιαστικά «τις δίνει δώρο στους εργοδότες».

Όπως επισημαίνεται δεν έχουν εκδοθεί τουλάχιστον πέντε προβλεπόμενες Υπουργικές Αποφάσεις εκ των οποίων και η ΚΥΑ με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ δεν είναι ακόμα πλήρης η επιχειρησιακή εφαρμογή του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Σε όλα τα παραπάνω, η ΓΣΕΕ προσθέτει πως η Επιθεώρηση Εργασίας έχει αποκοπεί από το Υπουργείο Εργασίας, ερμηνεύοντας και εφαρμόζοντας με εσωτερικές οδηγίες διαφορετικά τη νομοθεσία, ενώ καλείται υποστελεχωμένη να ελέγξει την απόλυτη σύγχυση.

Και όμως το υπουργείο Εργασίας, κατά τη Συνομοσπονδία, «δίνει «προίκα» στην εργοδοσία «Ερμηνευτική Εγκύκλιο» με «Οδηγίες για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας». Όλα αυτά, «με τα εργατικά ατυχήματα να αυξάνονται, την 6η ημέρα πρόσθετης εργασίας προ των πυλών από την 1η Ιούλη  και την εργοδοτική αυθαιρεσία να βρίσκεται στο ζενίθ της κατάχρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, δηλωμένων και αδήλωτων».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ