Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15.2 C
Athens

«Δωράκια» Χατζηδάκη με… προεκλογικό άρωμα! Προκαταβολή και στις επικουρικές συντάξεις

Άρωμα… εκλογών έχει η πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας, να εξαγγείλει τη χορήγηση προκαταβολής, 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης, που θα δοθεί σε όλους τους συνταξιούχους, για τους οποίους εκκρεμεί η χορήγηση της επικουρικής τους σύνταξης.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί άμεσα και τα ποσά θα χορηγηθούν έως τις 15 Μαρτίου του τρέχοντος έτους. Αφορά αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι την 1η Ιουλίου 2022 και για τις οποίες έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, έως τώρα, υπάρχουν περίπου 80.000 εκκρεμείς αιτήσεις καταβολής επικουρικών συντάξεων, που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, επιβεβαιώνοντας πλήρως σχετικό ρεπορτάζ της «Ν». Όμως, υπολογίζεται ότι έως τα τέλη Φεβρουαρίου, οι μισές εξ αυτών, θα καταστεί εφικτό να απονεμηθούν στους δικαιούχους. Έτσι, το μέτρο της προκαταβολής θα εφαρμοστεί για τις υπόλοιπες 40.000 αιτήσεις που θα βρίσκονται ακόμα σε αναμονή.

Για παράδειγμα αν κάποιος συνταξιούχος έχει υποβάλλει αίτηση χορήγησης επικουρικής σύνταξης 12 μήνες, θα λάβει ως οικονομική ενίσχυση το ποσό των 1.200 ευρώ. Αφού εκδοθεί η επικουρική σύνταξη, θα πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος συμψηφισμός με τα ποσά που ήδη θα έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους.

Το μέτρο αφορά τόσο επικουρικές συντάξεις γήρατος, όσο και αναπηρίας ή θανάτου. Ειδικά για τις δυο τελευταίες περιπτώσεις οι δικαιούχοι θα λάβουν ως προκαταβολή 50 ευρώ για κάθε μήνα αναμονής.

Προϋπόθεση χορήγησης της συγκεκριμένης στήριξης, είναι ο αιτών να έχει συμπληρώσει το λιγότερο 15 έτη ασφάλισης στο αντίστοιχο επικουρικό ταμείο (4.500 ένσημα). Σχετική διάταξη πρόκειται να κατατεθεί άμεσα στην Βουλή.

Εκεί θα υπάρχει παρέμβαση και για την έκδοση επικουρικών συντάξεων, με την διαδικασία  fast track.  Θα προβλέπεται ότι οι επικουρικές συντάξεις, θα εκδίδονται από τον τελευταίο πρώην φορέα στον οποίο υπαγόταν ο συνταξιούχος αν έχει 15 έτη επικουρικής ασφάλισης (4.500 ημέρες) και ηλικία 67 ετών και άνω. Εναλλακτικά θα εκδίδονται πάλι από τον τελευταίο πρώην φορέα, εάν το σύνολο ή μέρος της επικουρικής ασφάλισης έχει διανυθεί στο πρώην ΕΤΕΑΜ  (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών) ή σε φορείς επικουρικής ασφάλισης που είχαν ενταχθεί σε αυτό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ