Έως 50.000 υπολογίζει η ΔΥΠΑ ότι θα ανέλθουν οι άνεργοι που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, με στόχο να λάβουν το επίδομα που χορηγείται, έως 400 ευρώ. Ταυτόχρονα, ο Οργανισμός δημοσίευσε ότι ήδη, στο δεύτερο πρόγραμμα που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και αφορά νέους ηλικίας 18 – 29 ετών στους οποίους προσφέρει 7μηνη εργασία με πλήρη μισθολογική κάλυψη, έχουν καλυφθεί οι 20.116, από τις 25.000 θέσεις που προσφέρονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία πενταετία έχουν ανέλθει στους 201.239 οι ωφελούμενοι προγραμμάτων της ΔΥΠΑ.
Πιο αναλυτικά, ξεκίνησε χθες, Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ανέργων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα απόκτησης και αναβάθμισης πράσινων δεξιοτήτων της ΔΥΠΑ, με εκπαιδευτικό επίδομα έως 400 ευρώ.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέσω gov.gr, στη διεύθυνση:
Εγγραφή στο Μητρώο Ωφελούμενων σε «Προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης για αναβάθμιση πράσινων δεξιοτήτων 50.000 ανέργων».
Το πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης για συνολικά 50.000 ανέργους υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και έχει ως στόχο τη διασύνδεση της κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των ανέργων για την ταχύτερη εργασιακή επανένταξή τους, στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης της οικονομίας.
Ήδη, περισσότεροι από 30.000 άνεργοι έχουν ολοκληρώσει την κατάρτιση.
Κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας 80 ωρών. Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από ανεξάρτητους φορείς και όσοι επιτύχουν θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος που ανέρχεται σε έως 400 ευρώ (πέντε ευρώ ανά ώρα κατάρτισης).
Επαγγελματική εμπειρία
Στο μεταξύ, περισσότεροι από 20.000 νέοι έχουν ήδη ξεκινήσει τη συμμετοχή τους στο νέο πρόγραμμα Απόκτησης Επαγγελματικής Εμπειρίας για άνεργους νέους 18-29 ετών της ΔΥΠΑ που ξεκίνησε τον Ιούνιο.
Έως σήμερα συνολικά 20.116 νέοι έχουν υπογράψει συμφωνητικά με επιχειρήσεις και έχουν ξεκινήσει τη δράση.
Στόχος της νέας δράσης είναι η προετοιμασία 25.000 άνεργων νέων για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Ωφελούμενοι είναι άνεργοι 18-29 ετών, εγγεγραμμένοι στο ψηφιακό μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ, απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που ούτε συμμετέχουν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ούτε απασχολούνται.
Η δράση απευθύνεται σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε ολόκληρη τη χώρα.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού κατά το τρίμηνο πριν την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΔΥΠΑ.
Οι επιχειρήσεις, ανάλογα με το προσωπικό τους, μπορούν να απασχολήσουν από έναν έως 20 ανέργους.
Το πρόγραμμα έχει διάρκεια επτά μήνες και η ΔΥΠΑ καταβάλλει στους ωφελούμενους μηνιαία αποζημίωση ίση με τον νόμιμο κατώτατο μισθό (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές), αναλογία δώρων εορτών, επιδόματος αδείας ενώ οι ωφελούμενοι έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη του e-ΕΦΚΑ.
Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις στο gov.gr και προσδιορίζουν την ειδικότητα και τα απαιτούμενα προσόντα των θέσεων, ενώ οι εργασιακοί σύμβουλοι υποδεικνύουν στην επιχείρηση υποψηφίους και η επιχείρηση επιλέγει μεταξύ των υποψηφίων.
Ωφελούμενοι
Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΥΠΑ. την τελευταία πενταετία υλοποιήθηκαν περισσότερα από 50 προγράμματα απασχόλησης, με τους ωφελούμενους να υπερβαίνουν τις 200.000.
Εξ αυτών προσελήφθησαν 180.053 άνεργοι, ενώ εγκρίθηκαν 21.186 επιχειρηματικά σχέδια.
Πρόκειται για: 28 προγράμματα Νέων Θέσεων Εργασίας, 11 προγράμματα Απόκτησης Εργασιακής – Επαγγελματικής Εμπειρίας / Προεργασίας, 6 προγράμματα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών και 6 Ειδικά Προγράμματα.
Από αυτά, τα 40 αφορούσαν σε νέες προκηρύξεις για περισσότερες από 95.000 νέες θέσεις εργασίας, περισσότερες από 67.000 θέσεις προεργασίας και εργασιακής εμπειρίας, σχεδόν 30.000 θέσεις ειδικών προγραμμάτων, ενώ επιχορηγήθηκαν περισσότεροι από 27.000 νέοι επιχειρηματίες.