Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, 2024
26.5 C
Athens

ΔΥΠΑ: Επέκταση προγράμματος απασχόλησης για 3.000 ανέργους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη

Με το ποσό των 715,40 ευρώ το μήνα ή ποσοστό έως 70% του συνόλου των αποδοχών, θα επιχορηγηθούν οι 3.000 θέσεις εργασίας που επιδιώκει να δημιουργήσει η ΔΥΠΑ για εγγεγραμμένους ανέργους, ηλικίας άνω των 56 ετών. Τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που είχε εκδοθεί για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, περιλαμβάνει τη συγκεκριμένη επισήμανση, με την προσθήκη ότι οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη διαδικασία θα πρέπει να μην έχουν λάβει, ως επιχορήγηση,  ποσό μεγαλύτερο των 300.000 ευρώ, σε βάθος τριετίας.

Στις δεσμεύσεις του προγράμματος, παραμένει και η υποχρέωση που έχουν οι επιχειρήσεις που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, να μην προβούν σε απόλυση σε όλη τη διάρκεια που θα συμμετέχουν σε αυτό. Σε περίπτωση όμως που μια επιχείρηση μειώσει το προσωπικό της, πρέπει να το αντικαταστήσει εντός 30 ημερών, για να μπορεί να συνεχίσει να βρίσκεται εντός προγράμματος. Στην περίπτωση κατά την οποία γίνει μετατροπή σύμβασης από πλήρη σε μερική απασχόληση για κάποιον ή κάποιους από το προσωπικό, η επιχείρηση δεσμεύεται να προβεί στην πρόσληψη επιπλέον ατόμου. Μοναδικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες δεν απαιτείται αντικατάσταση προσωπικού για να διατηρηθεί σε ισχύ το πρόγραμμα, είναι όταν έχουμε στράτευση του εργαζόμενου, ασθένεια, ανυπαίτιο κώλυμα (όπως κυοφορία – λοχεία) και ειδική άδεια μητρότητας. Σε όλες αυτές τις ειδικές περιπτώσεις, η σχέση εργασίας δεν διακόπτεται.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας και δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Οι ωφελούμενοι άνεργοι που θα προκύψουν δεν χρειάζεται να υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται από την αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2) της ΔΥΠΑ όπου ανήκει η έδρα ή το υποκατάστημα της επιχείρησης που πρόκειται να απασχοληθούν, σύμφωνα με τις ζητούμενες ειδικότητες που έχουν υποβληθεί προς τον Οργανισμό. Οι προσλήψεις που θα πραγματοποιηθούν θα έχουν χρονική διάρκεια ενός έτους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ