Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
21.1 C
Athens

Εταιρία διεκδικούσε αποζημίωση 22.000 ευρώ για αθέμιτο ανταγωνισμό – Αθωώθηκε η εργαζόμενη

Αθωώθηκε εργαζόμενη που είχε κατηγορηθεί από εταιρία ότι είχαν παραβιαστεί οι όροι περί «αθέμιτου ανταγωνισμού». Όπως έγινε γνωστό από τον Σύλλογο Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ», το Μονομελές Πρωτοδικείο Θηβών με πρόσφατη απόφασή του δικαίωσε εργαζόμενη-μέλος του Συλλόγου, καθώς απέρριψε αγωγή της εργοδότριας εταιρείας με την επωνυμία «RAVENNA». Η επιχείρηση ζητούσε από το Δικαστήριο να υποχρεώσει την εργαζόμενη να της καταβάλει ως ηθική βλάβη το ποσό των 22.000 ευρώ για δήθεν παράβαση διάταξης του Ν. 146/1914 περί αθέμιτου ανταγωνισμού.

Η επιχείρηση, ισχυρίστηκε ότι η πρώην εργαζόμενή της, παραβίασε με αυτήν την ενέργεια όρο της ατομικής σύμβασης εργασίας που απαγόρευε για ένα έτος μετά την λύση της εργασιακής σχέσης την απασχόληση της εργαζομένης σε οποιαδήποτε ανταγωνιστική επιχείρηση.

Στην δίκη, πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της εργαζόμενης άσκησε και η ΓΣΕΕ.

Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η σχετική ρήτρα περί απαγόρευσης ανταγωνισμού είναι άκυρη ως καταχρηστική και αντίθετη στα χρηστά ήθη, καθώς δεσμεύει υπερβολικά το δικαίωμα του εργαζομένου στην εργασία, καταλύει δε την συνταγματικώς κατοχυρωμένη ελευθερία της εργασίας και το εξίσου κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της οικονομικής και επαγγελματικής δράσης του εργαζόμενου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ