Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
24.8 C
Athens

Δηλώσεις, έλεγχοι και πληρωμές: Το χρονοδιάγραμμα του νέου lockdown

Η αυστηρή καραντίνα που επιβλήθηκε (ξανά), ελέω κορονοϊού, στην Αττική, δημιουργεί και πάλι αλλαγές στη ζωή εκατομμύρια εργαζομένων. Αλλάζουν οι συμβάσεις, οι πληρωμές, ακόμα και οι μετακινήσεις.

Το endisy.gr κωδικοποιεί τις νέες ημερομηνίες που γνωστοποιήθηκαν από το υπουργείο Εργασίας, επιχειρώντας να ξεκαθαρίσει όλες εκείνες τις «κρίσιμες» χρονικές στιγμές κατά το β’ δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, αλλά και στις αρχές Μαρτίου, που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι.

Πρόκειται για ένα προγραμματισμό που ενδιαφέρει άμεσα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, οι οποίοι για άλλον ένα μήνα θα εισπράξουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού (έως 534 ευρώ), ή το μέρος του μισθού που τους αναλογεί, σύμφωνα με την εφαρμογή του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Επίσης, ο προγραμματισμός αυτός, στοχεύει να βοηθήσει εργαζόμενους, αλλά και εργοδότες ώστε να μετακινούνται προς και από τους χώρους εργασίας, χωρίς να κινδυνεύουν με πρόστιμα (300 έως 5.000 ευρώ), ανά περίπτωση.

Ας δούμε τις «κρίσιμες» ημερομηνίες, του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος:

  • 14 Φεβρουαρίου: Μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, υποχρεώνονται οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να δηλώσουν προκαταβολικά τους εργαζόμενους που θα θέσουν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης για το σύνολο του μήνα. Παράλληλα έως την ίδια ημερομηνία, θα πρέπει να γίνουν και όλες οι διορθώσεις που χρειάζεται, σε ενδεχόμενες δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί.
  • 14 Φεβρουαρίου: Καταληκτική ημερομηνία (και) για να υποβληθούν οι υπεύθυνες δηλώσεις από την πλευρά των επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, από ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς, για να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Οι υπεύθυνες δηλώσεις αφορούν το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020.
  • 15 Φεβρουαρίου: Είναι η ημερομηνία έναρξης των σαρωτικών ελέγχων στην κυκλοφορία των εργαζομένων. Ο σκοπός είναι διττός: Αφενός να τηρηθούν οι όποιες εργασιακές ρυθμίσεις, αφετέρου να εφαρμοστούν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας από τον κορονοϊό, εν μέσω νέου σκληρού lockdown.
  • 21 Φεβρουαρίου: Έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία, παρέχεται το δικαίωμα στους εργοδότες να υποβάλλουν στην «Εργάνη» τις δηλώσεις για τους εργαζόμενους που θα εντάξουν στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», κατά το συγκεκριμένο μήνα. Επίσης, πάλι ως την ίδια ημερομηνία, οι εργοδότες μπορούν να υποβάλλουν και τις όποιες ορθές επαναλήψεις αφορούν τους μήνες Σεπτέμβριο-Δεκέμβριο 2020, αλλά και Ιανουάριο 2021.
  • 5 Μαρτίου: Ημερομηνία καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Αφορά τις αναστολές συμβάσεων για το μήνα Φεβρουάριο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ