Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
22.3 C
Athens

Μισθολόγιο γιατρών: Ποιοι δικαιούνται αναδρομικά μετά την απόφαση του Άρειου Πάγου

Μόνο γιατρούς με σχέση ιδιωτικού δικαίου και όχι μόνιμους του ΕΣΥ, αφορά η απόφαση του Άρειου Πάγου, με την οποία έχουν λαμβάνειν αναδρομικά ύψους έως 50.000 ευρώ. Πρόκειται για την απόφαση που έλαβε προ ημερών η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές που έγιναν σε αυτή την κατηγορία επαγγελματιών, σύμφωνα με νόμο την περίοδο των Μνημονίων (ν.4093/2012).

Σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους, η απόφαση του Άρειου Πάγου, αφορά γιατρούς του πρώην ΙΚΑ, οι οποίοι προσέφυγαν στα αρμόδια δικαστήρια, σε βάρος του ανωτέρω νόμου και τώρα δικαιώνονται. Αντίστοιχη δικαίωση είχαν λάβει στο παρελθόν και μόνιμοι γιατροί του ΕΣΥ που είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ),  ως όφειλαν. Όμως επισημαίνεται ότι δικαιώνονται μόνο όσοι είχαν προσφύγει στην Δικαιοσύνη και όχι το  σύνολο των γιατρών.

Εκκρεμεί ακόμα η απόφαση του ΣτΕ σε σχέση με προσφυγές που έγιναν από ιατρικές ενώσεις και αφορούν το ισχύον μισθολόγιο, το οποίο εφαρμόζεται από το 2017 και μετά (ν. 4472).

Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν εμφανίζεται διατεθειμένη για να ανοίξει η συζήτηση για νέο μισθολόγιο στον κλάδο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ