Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
20.8 C
Athens

Γεωργιάδης: Δικαίωμα εργασίας σε ΑμεΑ χωρίς περικοπή αναπηρικών συντάξεων

Οι αναπηρικές συντάξεις δεν θα υπόκεινται εφεξής σε περικοπή και θα καταβάλλονται αυτούσιες, αν ο δικαιούχος έχει την πρακτική δυνατότητα και επιλέξει να συνεχίσει να εργάζεται. Η σχετική προαναγγελία έγινε χθες από τον υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη, υπογράμμισε ότι σχετική διάταξη νόμου πρόκειται να συμπεριληφθεί στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που τις επόμενες ημέρες, πρόκειται να λάβει έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για την ικανοποίηση πάγιου αιτήματος της εκπροσώπων του αναπηρικού κινήματος, αφού με τον τρόπο αυτό θα μπορούν αρκετοί εξ αυτών να βρουν δουλειά και να βελτιώσουν το επίπεδο διαβίωσής τους, χωρίς να κινδυνεύουν ότι θα χαθεί η αναπηρική σύνταξή τους. Επίσης, τίθεται ζήτημα ψυχολογικής υποστήριξης των ΑμεΑ, καθώς ο παραγκωνισμός τους από οποιαδήποτε δραστηριότητα, είχε ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο και να οδηγούνται στο περιθώριο.

Υπενθυμίζεται ότι οι αναπηρικές συντάξεις, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του συστήματος  «Ήλιος» είναι 209.910, με τις περισσότερες εξ αυτών (94.438 ή 44,98%) να είναι στα επίπεδα των 687 ευρώ (μικτά), κατά μέσο όρο. Μάλιστα υπάρχουν και άλλες 92.920 αναπηρικές συντάξεις (ποσοστό 44,26%), που είναι στα επίπεδα των 396 ευρώ, δηλαδή ακόμα χαμηλότερα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ