Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
22.3 C
Athens

Βρούτσης: Τέλος Σεπτεμβρίου στο σύστημα ΑΤΛΑΣ οι εκκρεμότητες σε συντάξεις χηρείας και αγροτών!

Σε λίγες μέρες, στο τέλος Σεπτεμβρίου, θα ενταχθούν στο σύστημα ΑΤΛΑΣ, όλες οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας και αγροτών. Αυτή η αποκάλυψη έγινε από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6, προσθέτοντας παράλληλα ότι στο τέλος του έτους, το σύστημα θα μπορεί να απονείμει έως 4.000 συντάξεις το μήνα, από αυτές τις δύο κατηγορίες.

Ερωτηθείς για το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, ο κ. Βρούτσης εκτίμησε ότι θα είχε καταφέρει να «γυρίσει τον δείκτη», αν δεν υπήρχαν εκκρεμείς συντάξεις «από το 2014 και από το 2018». Ειδική αναφορά έκανε στις 17.000 συντάξεις, που βρέθηκαν σε κούτες (!), αλλά και στον κορονοϊό, ως τους δύο αποτρεπτικούς παράγοντες για να βελτιωθεί η διαδικασία απονομής συντάξεων. Τόνισε μάλιστα, ότι δεν τίθεται θέμα «κρυφού χρέους» αφού τα ποσά για τις εκκρεμείς συντάξεις αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό. Χαρακτήρισε δε «παθογένεια 50 ετών τα ληξιπρόθεσμα».

Για τα αναδρομικά, ο υπουργός Εργασίας, υπενθύμισε ότι θα καταβληθούν τον Οκτώβριο και ότι θα δοθεί ένα ποσό ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε 1 εκατ. συνταξιούχους. Επανέλαβε δε ότι προ μηνών, δόθηκαν αναδρομικά ποσά σε 250.000 συνταξιούχους, λόγω του επανυπολογισμού των επικουρικών τους συντάξεων. Επίσης, υπογράμμισε ότι εδώ και ένα τρίμηνο κύριες και επικουρικές συντάξεις καταβάλλονται πια, την ίδια μέρα.

Ειδικά για το θέμα που έχει ανακύψει με την τηλεργασία και την υποχρεωτική εφαρμογή σε ποσοστό 40% επί του συνόλου των εργαζομένων μιας επιχείρησης, ο κ. Βρούτσης εξήγησε ότι, «σε 24 ώρες θα πρέπει να προχωρήσουν οι εταιρείες» στην εφαρμογή της. Μάλιστα, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει ακόμα και από σήμερα Δευτέρα, αφού δημοσιευθεί η σχετική διάταξη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Υπενθύμισε δε ότι όσες επιχειρήσεις δεν συμμορφωθούν θα κινδυνεύσουν με «αυστηρό πρόστιμο 3.000 ευρώ».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ