Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
21.1 C
Athens

Αυξάνονται οι απλήρωτες συντάξεις – Σε απόγνωση χιλιάδες συνταξιούχοι

Ξεπέρασαν τις 270.000 οι απλήρωτες συντάξεις (κύριες και επικουρικές), με το πρόβλημα να διογκώνεται, μέρα με τη μέρα. Ήδη τόσο στο ΚΙΝΑΛ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταθέσει σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Το ΚΙΝΑΛ μάλιστα, στην ερώτησή του θέτει και την παράμετρο των αποθεματικών του e-ΕΦΚΑ, τα οποία φαίνεται ότι μειώνονται σημαντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τον Ιανουάριο του 2020 τα διαθέσιμα αποθεματικά του μεγαλύτερου Ασφαλιστικού Ταμείου της χώρας ήταν 2,85 δισ. ευρώ, λίγους μήνες μετά, τον Μάιο της ίδιας χρονιάς, είχαν περιοριστεί στο 1,9 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν κατά 1 δισ. ευρώ!

Όλα αυτά, ενώ ακόμα και για έκδοση προσωρινής σύνταξης, που περιορίζει κάπως το πρόβλημα για χιλιάδες συνταξιούχους, υπάρχουν πάνω από 30.000 αιτήσεις στην αναμονή!

Το χειρότερο βέβαια είναι ότι ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, στην απάντησή του, απέφυγε να δώσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα αντιμετώπισης και περιορισμού αυτού του χρονίζοντος προβλήματος. Παραδέχτηκε την ύπαρξή του, αναφέρθηκε στη διαδικασία έκδοσης ψηφιακών συντάξεων, αλλά δεν αποσαφήνισε πώς και πότε θα απονεμηθούν οι δεκάδες χιλιάδες συντάξεις που βρίσκονται στην αναμονή…

Ανάλογη κριτική ασκείται και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε ερώτηση που κατατέθηκε στις 26 Ιουνίου από την βουλευτή του κόμματος, Κυριακή Μάλαμα, με τη συνδρομή και της Τομεάρχη Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου τονίζεται η αύξηση «με γεωμετρική ταχύτητα» των εκκρεμών συντάξεων και της έκδοσης οριστικής απόφασης. Σημειώνεται ότι , σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, στο σύνολο των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης παρατηρείται ένας ρυθμός αύξησης που αγγίζει το 50%. Συγκεκριμένα οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης αυξήθηκαν από 105.850 τον Ιούνιο του 2019 σε 153.213 τον Μάρτιο του 2020.

«Στο έτος αυτό της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία προστέθηκαν 47.363 ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης (κύριες κι επικουρικές), ενώ σοβαρό ζήτημα φαίνεται να προκύπτει κι από την επιστροφή του ΕΦΚΑ στα ελλείμματα, γεγονός που αναμένεται να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στον ενιαίο φορέα ασφάλισης. Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί συνταξιούχοι αναμένουν την έκδοση της οριστική τους σύνταξη ακόμα και δύο χρόνια, με τον μέσο όρο αναμονής να έχει ξεπεράσει κατά πολύ το ένα έτος», τονίζεται χαρακτηριστικά στην σχετική ερώτηση.

 

Είναι ξεκάθαρο ότι τα στοιχεία επιβεβαιώνουν μια επιδείνωση της κατάστασης. Οι συνταξιούχοι ταλαιπωρούνται άδικα, την ώρα που η επίσημη Πολιτεία εδώ και χρόνια αδυνατεί να επιταχύνει τη διαδικασία απονομής συντάξεων. Το μέτρο της ψηφιοποίησης, διευκολύνει ένα πολύ μικρό μέρος νέων συντάξεων, αλλά την ίδια στιγμή, εγκλωβίζει δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις που παραμένουν εδώ και έτη δίχως να μπορούν να απονεμηθούν. Οι ευθύνες των εκάστοτε κυβερνώντων είναι βαρύτατες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ