Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
18.8 C
Athens

Ασφαλιστική ικανότητα σε μη μισθωτούς έως τέλη Μαΐου για δωρεάν πρόσβαση σε παροχές υγείας

Περιθώριο μίας εβδομάδας έχουν οι περίπου 1,4 εκατ. μη μισθωτοί ασφαλισμένοι (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες) ώστε να καταβάλλουν το όποιο ποσό ασφαλιστικών εισφορών οφείλουν στον ΕΦΚΑ για να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα.

Πρόκειται για την απαραίτητη προϋπόθεση που έχει τεθεί ώστε να λάβουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη  τόσο οι ίδιοι, όσο και τα μέλη της οικογένειά τους. Πρόκειται για παροχές υγείας  σε είδος που καλύπτονται με καταληκτική χρονική περίοδο το τέλος Φεβρουαρίου 2024. Το συγκεκριμένο χρονικό όριο έχει τεθεί από τον Φορέα, ανεξάρτητα εάν υπάρχουν ή όχι οφειλές προς τα Ταμεία.

Ουσιαστικά προβλέπεται το δικαίωμα να καταβάλλει ο ενδιαφερόμενος μη μισθωτός ασφαλισμένος το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για τον κλάδο υγείας, σε σχέση με την ασφαλιστική κλάση που έχει επιλέξει ο ίδιος. Έτσι ανανεώνεται για άλλο ένα έτος η ασφαλιστική ικανότητα. Η ανωτέρω προϋπόθεση αντιστοιχεί σε ποσό που αν πρόκειται για την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, ανέρχεται σε 723,6 ευρώ,  ενώ αν πρόκειται για τη δεύτερη κατηγορία, αυξάνεται στα 844,44 ευρώ. Το ποσό αυτό πρέπει να καταβληθεί, χωρίς να συνυπολογίζονται τυχόν άλλες παλαιότερες οφειλές που μπορεί να υπάρχουν και να έχουν καταγραφεί.

Η καταβολή του συγκεκριμένου ποσού αποτελεί προϋπόθεση για να συνεχίσει ο ασφαλισμένος και τα μέλη της οικογένειά του να έχουν δωρεάν πρόσβαση στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σε διαφορετική περίπτωση, οι παροχές υγείας δεν ισχύουν.

Επισημαίνεται ότι είναι η τελευταία φορά που θα ισχύσει αυτή η προϋπόθεση για την κάλυψη του σκέλους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Από το νέο έτος, αναμένεται να εφαρμοστεί το μοντέλο του ελέγχου του συνόλου των χρεών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία για κάθε μη μισθωτό ασφαλισμένο, ξεχωριστά. Θα προσφέρεται η δυνατότητα παροχών υγείας, μόνο στην περίπτωση που καταβληθεί το σύνολο των εισφορών που θα οφείλονται για υγεία και για σύνταξη (κύρια, επικουρική και εφάπαξ). Εναλλακτικά, θα προσφέρεται η λύση της ένταξης των χρεών του οφειλέτη σε κάποια ρύθμιση, με την υποχρέωση της εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων εξόφλησης που θα έχουν προκύψει, για να δοθεί ασφαλιστική ικανότητα.

Υπενθυμίζεται ότι, από τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, μέχρι τις 31 Ιουλίου έχουν δικαίωμα όσοι έχουν δημιουργήσει χρέη προς την Κοινωνική Ασφάλιση να ενταχθούν, ανάλογα την περίπτωση, σε μία από  τις ρυθμίσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Πρόκειται για τη ρύθμιση των 72 ή των 120 δόσεων και ειδικά την πρόσθετη ρύθμιση των 72 δόσεων για χρέη που προέκυψαν την χρονική περίοδο ανάμεσα στον Σεπτέμβριο 2021 έως και τον Δεκέμβριο 2022. Όσοι προβούν σε αυτή την επιλογή θα έχουν την ευκαιρία από την ερχόμενο Φεβρουάριο να ανανεώσουν σχεδόν αυτόματα την ασφαλιστική τους ικανότητα, εξυπηρετώντας εμπρόθεσμα τις μηνιαίες δόσεις εξόφλησης του χρέους τους. Σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαστούν τότε ή να καταβάλλουν απευθείας το ποσό που οφείλουν ή να το εντάξουν σε ρύθμιση. Μόνο που τότε σε ισχύ θα βρίσκεται μόνο η πάγια ρύθμιση με τις 24 δόσεις εξόφλησης.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων που εξαιρούνται των ανωτέρω προϋποθέσεων και λαμβάνουν ασφαλιστική ικανότητα, χωρίς προϋποθέσεις. Αυτοί είναι οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, οι αναβάτες ιπποδρομιών, οι ξεναγοί και οι άνεργοι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν χρέη. Το ίδιο ισχύει για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση, ή ασκούν δραστηριότητα σε δήμους που έχουν πληγεί από παλαιότερες πυρκαγιές (π.χ. Εύβοια) καθώς και σε εργαζόμενους που έλαβαν, για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών ή 50 ημερών εντός του έτους 2022, αποζημίωση ειδικού σκοπού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ