Άτυπη παράταση της διαδικασίας χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας στους μη μισθωτούς που δεν κατέβαλλαν τις εισφορές υγείας του 2022, έως την 31η Μαΐου, όπως όριζε η σχετική ρύθμιση, προσανατολίζεται να δώσει ο ΕΦΚΑ.
Ουσιαστικά, οι περίπου 400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που δεν ήταν συνεπείς ως προς τη συγκεκριμένη δέσμευση, θα έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη, με την προϋπόθεση να πληρώσουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές που οφείλουν μέχρι το ύψος που αντιστοιχεί στις εισφορές υγείας της περσινής χρονιάς. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί οι μη μισθωτοί που έχασαν το χρονικό περιθώριο να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα, να το πράξουν τώρα με ένταξη των οφειλών τους σε κάποια ρύθμιση (πχ πάγια των 24 δόσεων). Ακόμα και αν καταφέρουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων που αναβιώνει ή σε εκείνη των 72 δόσεων, πάλι θα πρέπει πρώτα να καλύψουν το σκέλος των τρεχουσών εισφορών, μέχρι του ποσού τις κάλυψης των παροχών υγείας για το 2022 και εν συνεχεία να τους χορηγηθεί από τον ΕΦΚΑ, ασφαλιστική ικανότητα.
Τα ποσά, ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία που έχει επιλέξει ο κάθε μη μισθωτός ασφαλισμένος κυμαίνεται από 660 ευρώ και φτάνουν έως τα 792 ευρώ. Ειδικά για τους αγρότες, στην πλειονότητά τους πρέπει να καταβάλλουν ποσό της τάξης των 384 ευρώ.
Όσοι πάλι επιλέξουν να παραμείνουν χωρίς ασφαλιστική ικανότητα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι με τον ΑΜΚΑ τους, θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης μόνο στις Δημόσιες Δομές Υγείας. Όμως, αναμένεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα και με τη συνταγογράφηση φαρμάκων, καθώς δεν θα είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική διαδικασία καταγραφής μιας απλής συνταγής. Έτσι, οι γιατροί θα πρέπει να ακολουθήσουν τη χειρόγραφη επιλογή. Εν συνεχεία, οι ασφαλισμένοι που δεν θα έχουν ασφαλιστική ικανότητα, θα διαπιστώσουν ότι θα καλούνται να καταβάλλουν το σύνολο του ποσού που αναλογεί στο κάθε φάρμακο που θα χρειάζονται και όχι μέρος αυτού, μιας και δεν θα υφίσταται συμμετοχή από τον ΕΟΠΥΥ, ως κρατικός φορέας.
Πρέπει να επισημανθεί ωστόσο ότι χωρίς προβλήματα έχει χορηγηθεί ασφαλιστική ικανότητα τόσο στους μακροχρόνια ανέργους όσο και στους εργαζόμενων ειδικών κατηγοριών. Σε κάθε περίπτωση, η ασφαλιστική ικανότητα έχει ισχύ έως το τέλος Φεβρουαρίου της επόμενης χρονιάς.