«Φτάσαμε εδώ γιατί αντέχει η οικονομία. Και η οικονομία αντέχει γιατί μειώθηκαν ο φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές, απλουστεύθηκε το αδειοδοτικό περιβάλλον και έχει σταλεί μήνυμα σοβαρότητας και εμπιστοσύνης στους επενδυτές» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, κλείνοντας την περασμένη Παρασκευή, την παρουσίαση των στοιχείων βάσει των οποίων η κυβέρνηση κατέληξε στην σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,4%. Μέχρις όμως, να καταλήξουν στο κυβερνητικό επιτελείο στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, δεδομένης και της πολιτικοκοινωνικής συγκυρίας, υπήρξε μια σύντομη αλλά έντονη διαδικασία, με διαβουλεύσεις μεταξύ εμπειρογνωμόνων, κοινωνικών εταίρων και επιστημονικών φορέων, όπως ορίζει ο νόμος.
Καθώς άλλωστε, ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός, όπως αποδείχθηκε άλλωστε και από την τραγωδία στα Τέμπη, η απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, πέρασε από …χίλια κύματα για να καταλήξει στα 780 ευρώ. Με την έναρξη της διαδικασίας, κι ενώ φορείς όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, το ΙΟΒΕ και κάποιοι εκ των εργοδοτικών φορέων τάσσονταν υπέρ μιας συγκρατημένης αύξησης κοντά στα όρια του πληθωρισμού του 2023, όχι πάνω από 5%, στο οικονομικό επιτελείο, ως το πλέον ισχυρό σενάριο, συζητούσαν αυτό μιας αύξησης κοντά στον πληθωρισμό του 2022, ήτοι 9,6%.
Κατά την πάροδο των εβδομάδων, μαζί με τα σενάρια για προκήρυξη των εκλογών στις 9 Απριλίου, έπεσε στο τραπέζι κι ένα άκρως προεκλογικό σενάριο για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, δηλαδή +12,4%. Πρόταση, που απορρίφθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο από τους πλέον μετριοπαθείς του οικονομικού επιτελείου, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, ως πιθανό σενάριο εμφανίστηκε αυτό μιας αύξησης αντίστοιχης με την αύξηση που δόθηκε στους συνταξιούχους, 7,5% με 7,75%. Αυτό πρότεινε άλλωστε και το ΚΕΠΕ στην έκθεσή του, η οποία βέβαια δεν είναι δεσμευτική. Μάλιστα, ούτε στο παρελθόν είχε ληφθεί υπόψη η άποψη του ΚΕΠΕ και της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την λήψη σχετικών αποφάσεων. Και ήρθε το δυστύχημα στα Τέμπη που άλλαξε άρδην το πολιτικό σκηνικό, αναδιάταξε τις προτεραιότητες και πίεσε πολιτικά την κυβέρνηση για μια κάπως μεγαλύτερη αύξηση, στα όρια όμως της οικονομίας. «Δεν θα έχει μπροστά 8 ο νέος κατώτατος μισθός» είχε δηλώσει προφητικά ο κ. Χατζηδάκης λίγες ημέρες νωρίτερα, σε μια προσπάθεια να χαμηλώσει μεν τον πήχη των προσδοκιών.