Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
22.4 C
Athens

Απονομή συντάξεων: Ειδικά κλιμάκια στον ΕΦΚΑ για να περιοριστούν οι εκκρεμότητες

Την επιτάχυνση της απονομής και εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων επιδιώκει ο ΕΦΚΑ και προχωράει σε επανασύσταση των ειδικών κλιμακίων που απαρτίζονται από εξειδικευμένα στελέχη του. Με εγκύκλιο που εξέδωσε η αρμόδια διεύθυνση ορίζεται χρονικό περιθώριο έως την 31η Ιανουαρίου για όσους ενδιαφέρονται ώστε να υποβάλλουν σχετική αίτηση. Οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμότητες, έχουν ανέλθει συνολικά στις 60.000 και στις προθέσεις της διοίκησης του Φορέα είναι να υπάρξει δραστική μείωση, με την έμφαση να δίνεται κυρίως στις επικουρικές, που φαίνεται να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Οι συμμετέχοντες στα κλιμάκια αυτά για να επιλεχθούν θα πρέπει να έχουν εξειδίκευση στην ανακεφαλαίωση χρόνου ασφάλισης, στον έλεγχο καταβολής εισφορών, στην αναγνώριση και διαπίστωση χρόνων ασφάλισης στην απονομή και στην εκκαθάριση των συντάξεων.

Όσοι υποβάλλουν αίτηση θα πρέπει να αναφέρουν το τμήμα του ΕΦΚΑ, στο οποίο υπηρετούν, καθώς και το ρόλο που θέλουν να έχουν στα κλιμάκια που θα συσταθούν. Η διάρκεια των κλιμακίων είναι ετήσια και ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2024. Ανά τρίμηνο, ο διοικητής του ΕΦΚΑ αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκδώσει σχετική απόφαση, με την οποία θα δίνει το δικαίωμα στους υπαλλήλους του Φορέα να δηλώσουν συμμετοχή και κατά τη διάρκεια του έτους, αν το επιθυμούν.

Στην εγκύκλιο ορίζονται οι ποσοτικοί στόχοι για κάθε εργαζόμενο που θα συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια, όπως επίσης και οι στόχοι σε επίπεδο κλιμακίων, συνολικά. Τονίζεται ότι θα πρέπει κάθε μήνα να γίνει εκκαθάριση, από την οποία  θα προκύπτει η ακριβής απόδοση όλων των μελών των κλιμακίων. Αντίστοιχα, θα συντάσσεται μηνιαία αναφορά έργου, που θα καταλήγει στο Κλιμάκιο Διοίκησης Έργου, που θα αναλάβει το συντονισμό όλης της προσπάθειας. Ακολούθως θα αποστέλλονται καταστάσεις αποζημίωσης των μελών των κλιμακίων, ώστε να γίνει η ανάλογη προσθήκη (bonus) στη μισθοδοσία τους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ