Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.1 C
Athens

Μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων προκαλούν οι αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό

H αφετηρία έγινε σήμερα και αύριο με τη 48άωρη πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στην Κοινωνική Ασφάλιση. Οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε εργασιακά και ασφαλιστικό όμως προκαλούν αντιδράσεις και είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μπαράζ κινητοποιήσεων, οι οποίες μπορεί να επεκταθούν έως και το καλοκαίρι! Οι εργαζόμενοι σε μια σειρά από κλάδους αποφασίζουν να εκδηλώσουν με δυναμισμό την αντίδρασή τους απέναντι στις αλλαγές που επίκεινται σε εργασιακά και ασφαλιστικό, γεγονός που προβληματίζει την Κυβέρνηση.

Η αφετηρία όπως προαναφέρθηκε έγινε σήμερα και αύριο, με τους εργαζόμενους στα Ασφαλιστικά Ταμεία που πραγματοποιούν 48άωρη πανελλαδική απεργία. Βασικό πεδίο διαφωνίας είναι η επιλογή του υπουργείου Εργασίας να «ανοίξει την πόρτα» σε ιδιώτες (δικηγόρους και λογιστές) για να συμμετάσχουν στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων. Επίσης, οι εργαζόμενοι αντιδρούν και στην μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση και με την οποία αλλάζει το καθεστώς που θα διέπει την επικουρική ασφάλιση. Μάλιστα, τα συνδικάτα των εργαζομένων στην Κοινωνική Ασφάλιση ετοιμάζουν αντιδράσεις σε αυτές τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες ακόμα και με «δικονομικό τρόπο», με τη συνδρομή και της ΑΔΕΔΥ.

Σειρά παίρνουν την Παρασκευή 9 Απριλίου, τα κλαδικά σωματεία εργαζομένων σε Επισιτισμό – Τουρισμό. Θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις της χώρας με αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον. Βασικό πεδίο διεκδίκησης είναι η προστασία των θέσεων εργασίας, αλλά και να διασφαλιστούν τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Την ίδια μέρα, στις 7 το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί παναττική σύσκεψη συνδικαλιστικών φορέων. Στόχος  είναι ο καλύτερος συντονισμός για απεργία και συλλαλητήριο στις 22 Απριλίου. Παράλληλα προγραμματίζεται νέα απεργιακή κινητοποίηση στις 6 Μαΐου, στο πλαίσιο της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Στις 20 Απριλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο, θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο και συγκεντρώσεις σε όλα τα τουριστικά μέρη της χώρας. Αφήνει δε με ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων μέσα στο καλοκαίρι, εν μέσω δηλαδή θερινής τουριστικής περιόδου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ