Αυτοδίκαια θα μπορούν να κρίνονται εφεξής παράνομες οι απεργίες που θα πραγματοποιούνται στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, αν δεν τηρείται η διαδικασία της προειδοποίησης των τεσσάρων ημερών πριν από την πραγματοποίησή τους.
Σχετική διάταξη νόμου αναμένεται να συμπεριληφθεί σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών, όπως καταγγέλλει η συνδικαλιστική παράταξη ΕΜΕΙΣ – ΑΡΚΙ της ΓΣΕΕ. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως εάν ισχύσει κάτι τέτοιο, τότε, μια απεργία θα κηρύσσεται παράνομη χωρίς να είναι απαραίτητη η προσφυγή των Διοικήσεων των διάφορων Οργανισμών, στην Δικαιοσύνη. Άρα, χωρίς να προηγηθεί η όποια εκδίκαση μιας τέτοιας υπόθεσης, από το αρμόδιο Δικαστήριο, θα λαμβάνεται η σχετική απόφαση και θα απαγορεύεται μια απεργιακή κινητοποίηση.
Οι συνδικαλιστές, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να απαγορεύσει στην πράξη το δικαίωμα της απεργίας στο Δημόσιο, συμπληρώνοντας «τα αντεργατικά μέτρα που έχει λάβει τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να μην μπορούν οι εργαζόμενοι να αντισταθούν στο περαιτέρω ξεπούλημα των μέσων μαζικής μεταφοράς και των αγαθών του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας, ή σε μαζικές απολύσεις.
Σύμφωνα με την συνδικαλιστική παράταξη, έχουν προηγηθεί οι νόμοι Χρυσοχοΐδη, Χατζηδάκη και Γεωργιάδη για τις συναθροίσεις, την ποινικοποίηση συνδικαλιστικής δράσης, τον εντοπισμό αστικών αρχικά και στην συνέχεια ποινικών ευθυνών σε όσους επιλέγουν να συμμετέχουν σε απεργιακή περιφρούρηση.
Η σχετική διάταξη δεν έχει ακόμα ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών, αλλά ήδη έχει συζητηθεί στο πεδίο του πρόσφατου Υπουργικού Συμβουλίου.