Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
16.8 C
Athens

Απίστευτο και όμως αληθινό: Αυτές είναι οι κατηγορίες εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό που έφτασαν στα όρια της… πείνας!

Μαρτύριο δίχως τέλος είναι αυτό που βιώνουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό. Κραυγή απόγνωσης από τον κλάδο, καθώς έχουν βρεθεί χωρίς εισόδημα, εν μέσω πανδημίας, το λιγότερο 100.000 εργαζόμενοι!

Δεν είναι τυχαίο ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του κλάδου (ΠΟΕΕΤ) με την χαρακτηριστική αναφορά περί «πείνας» σε ανακοίνωσή της περιγράφει ποιες είναι εκείνες οι κατηγορίες εργαζομένων, που έχουν ξεμείνει χωρίς εισόδημα.

Αυτές είναι:

  • Οι εργαζόμενοι με αναστολή σύμβασης και αποζημίωση ειδικού σκοπού 534, ευρώ έως τον Οκτώβριο, θα λάβουν επίδομα ανεργίας 400 ευρώ, μετά τα Χριστούγεννα.
  • Εργαζόμενοι στην εστίαση που δουλεύουν εποχικά, δεν έχουν τύχει οικονομικής στήριξης από τον Αύγουστο, οπότε και έλαβαν το έκτακτο επίδομα ανεργίας , το οποίο δεν παρατάθηκε.
  • Απασχολούμενοι στον επισιτισμό που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για το έκτακτο επίδομα δεν έχουν στηριχθεί οικονομικά από τον περασμένο Μάρτιο.
  • Οι εργαζόμενοι στα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης δεν έχουν συμπεριληφθεί σε καμία ρύθμιση και βρίσκονται χωρίς εισόδημα, επίσης, από τον Μάρτιο, ενώ όσοι εργάζονται σε εποχικές χειμερινές επιχειρήσεις οι οποίες φέτος δεν θα λειτουργήσουν, δεν έχουν δικαίωμα μονομερούς αναστολής σύμβασης (534€), ούτε μπορούν να καλυφθούν από το ταμείο ανεργίας, διότι δεν έχουν ένσημα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όλοι οι εργαζόμενοι στις ανωτέρω κατηγορίες, εάν δεν παρέμβει η Πολιτεία με κάποιον τρόπο, δεν θα έχουν εισόδημα εν μέσω Χριστουγέννων…

Παρέμβαση στο θέμα έγινε από το ΣΥΡΙΖΑ. Με κοινή τους δήλωση οι τομέαρχες Τουρισμού, Κατερίνα Νοτοπούλου και Εργασίας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου,  επισημαίνουν ότι «ΠΕΙΝΑΜΕ λένε στην ανακοίνωσή της ΠΟΕΕΤ οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό – Επισιτισμό, και η «ανέμελη» κυβέρνηση απαντά «φάτε παντεσπάνι». Παρά τις εκκλήσεις αγωνίας, η ανάλγητη κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει σε αντιλαϊκές αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές. Η κυβέρνηση να σταματήσει επιτέλους να ζει το μύθο της και να δώσει ΤΩΡΑ λύση στο πρόβλημα επιβίωσης των εργαζομένων.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ