Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
19.5 C
Athens

Αναστολές συμβάσεων εργασίας για τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις της Βόρειας Εύβοιας

Μέχρι τις 31 Αυγούστου έχουν περιθώριο, οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της Βόρειας Εύβοιας, να κάνουν χρήση της διαδικασίας αναστολής σύμβασης. Η σχετική διαδικασία υποβολής δηλώσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) ΕΡΓΑΝΗ ξεκίνησε σήμερα Δεύτερα, 16 Αυγούστου και θα διαρκέσει για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Δικαίωμα αναστολής σύμβασης έχει το σύνολο ή μέρος από τους εργαζόμενους που δούλευαν σε επιχειρήσεις ή εργοδότες, που έχουν έδρα ή παράρτημα σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Προϋπόθεση είναι, οι επιχειρήσεις αυτές να ανήκουν στα διοικητικά όρια των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 13ης Αυγούστου 2021 (Α΄143). Οι αναστολές συμβάσεων θα υποβάλλονται από τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τον κλάδο και την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, όπως επίσης ανεξάρτητα από το εάν υπέστησαν υλικές ζημιές ή όχι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι επιχειρήσεις-εργοδότες, πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

α. Μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας εργαζομένων οι οποίοι είχαν προσληφθεί μέχρι και τις 2 Αυγούστου 2021.

β. Η υποβολή των δηλώσεων θα πραγματοποιείται ανά μήνα χωρίς να ισχύει το προαναγγελτικό σύστημα.

γ. Για τον μήνα Αύγουστο δηλώνονται αναστολές για το χρονικό διάστημα από 3/8/2021 έως και 31/8/2021 και η υποβολή δηλώσεων είναι δυνατή μέχρι την 31η Αυγούστου 2021.

δ. Στο έντυπο δήλωσης αναστολών επιλέγουν την σχετική ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ «Επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021».

Για τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή ισχύουν τα εξής:

Μετά την υποβολή της δήλωσης αναστολής της σύμβασης εργασίας από την επιχείρηση- εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ:

  • Οι εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλει δήλωση δεν απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ), ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη.
  • Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.
  • Μένει να καθοριστεί από το υπουργείο Εργασίας, ο τρόπος υποβολής μονομερών δηλώσεων αναστολής σύμβασης από εργαζόμενους σε επιχειρήσεις στις ανωτέρω περιοχές των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί με καταγγελία σύμβασης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ