Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
16.8 C
Athens

Αναδρομικά συνταξιούχων: Επιφυλακτικός ο Μητσοτάκης – Δεσμεύσεις από τον Τσίπρα

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε στην χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με ενδεχόμενη καταβολή αναδρομικών που οφείλονται από περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις, για το σύνολο των συνταξιούχων. Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας την ίδια ώρα σε συνταξιούχους σε καφενείο στο Αιγάλεω, δεσμεύτηκε για επαναφορά της 13ης σύνταξης, για απόδοση των αναδρομικών, αλλά και για αποκατάσταση της αδικίας με την προσωπική διαφορά. Δεν αναφέρθηκε ωστόσο σε τυχόν επαναφορά του ΕΚΑΣ, που επίσης αποτελεί πάγιο αίτημα των συνταξιούχων…

Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός αρχικά, στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για ζητήματα Οικονομίας και αγοράς εργασίας, ρωτήθηκε για την πορεία του προϋπολογισμού κατά το τρέχον έτος, συνδυαστικά με πιθανή καταβολή αναδρομικών. Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του προϋπολογισμού, επισήμανε όμως ότι είναι πολύ νωρίς για να υπάρξουν ξεκάθαρα συμπεράσματα. Άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο για τυχόν παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν, μετά τον Φεβρουάριο, αφού ολοκληρωθεί το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους. Τότε, εκτίμησε θα μπορεί το Οικονομικό Επιτελείο να έχει μια πιο σαφή εικόνα για τυχόν πλεονάσματα που θα μπορούσαν να προκύψουν και τα οποία, ίσως να έδιναν μια ευκαιρία για καταβολή αναδρομικών. Υπενθυμίζεται ότι στα σενάρια που επεξεργάζεται η Κυβέρνηση είναι η όποια επιστροφή αναδρομικών να γίνει σε τρεις ή τέσσερις ετήσιες δόσεις, ακολουθώντας ουσιαστικά ανάλογη πρόταση που είχε γίνει από τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στην ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, συνομιλώντας με συνταξιούχους, επανέλαβε ότι ο σημερινός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπάτησε διπλά τους συνταξιούχους, προκαλώντας περικοπές συνολικά 7,5 δισ. ευρώ στο εισόδημά τους. Πρόσθεσε δε ότι οι σημερινές αυξήσεις ψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ αφού γίνονται σε εφαρμογή νόμου της προηγούμενης Κυβέρνησης, αλλά με 10% πληθωρισμό δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα.

Ο κ. Τσίπρας ανέδειξε την διπλή εξαπάτηση των συνταξιούχων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που περιέκοψε την 13η σύνταξη, ενώ είχε δεσμευτεί ότι θα τη διατηρήσει, και δεν έδωσε τα αναδρομικά από δώρα και επικουρικές συντάξεις με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αθροιστικά οι περικοπές αυτές αγγίζουν ήδη τα 6,5 δισ. και έως τον Μάιο θα φτάσουν 7,5 δισ. ευρώ. Από την άλλη, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προς τους συνταξιούχους για επαναφορά της 13ης σύνταξης, επιστροφή των αναδρομικών, προανήγγειλε μέτρα για την αποκατάσταση της αδικίας με την προσωπική διαφορά, ενώ δεσμεύθηκε και για μέτρα αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας που ροκανίζει το εισόδημα των συνταξιούχων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ